HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1517- Kim Hayırlı Bir Yol Açarsa Ona Hem Onun Ecri, Hem de Onunla Amel Edenlerin Ecri Verilir

 

3961 - ... Bize Hişam b. Hassan, Muhammed b. Sirin’den bildirdi. O Ebu Ubeyde b. Huzeyfe'den, o Huzeyfe b. el-Yeman (r.a.)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayakta iken bir dilenci ayağa kalktı ve bir şeyler dilendi. Oradakiler sustu sonra bir adam ona bir şeyler verince diğerleri de ona bir şeyler verdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu münasebetle şöyle buyurdu: "Kim hayırlı bir yol izlerse, başkası tarafından da o kimsenin açtığı yol izlenecek olursa, o kimseye onun ecri verildiği gibi onun izinden gidenlerin edrleri kadar da ona edr verilir ve bu durumda öbürlerinin edrlerinden de hiçbir şey eksiltilmez. Kim de kötü bir yol açıp da o yolda başkası tarafından takip edilecek olursa, onun vebali de ona tabi olanların vebalinin aynısı da onun üzerinedir ve bu durumda ayrıca onların günahlarından da hiçbir şeyi eksiltmez." (Ebu Ubeyde) dedi ki: Huzeyfe b. el-Yeman ayrıca: "Her bir nefis önden neyi yollamış, geriye neyi bıraktıysa bilmiş olacaktır." (el-İnfitar, 5) ayetini okudu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bu hadisi bu lafızIa tahriç etmemişlerdir ama her ikisi de ittifakla Cerir b. Abdullah (r.a.)'ın "Kim İslam'da güzel bir yol açarsa ... " hadisini sadece rivayet etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Bk. ed-Durru'l-Mensur, VI, 538'de kaynak olarak yalnızca Hakim'i göstermiştir. Hadisin çok sayıda şahidi bulunmaktadır. Bunlardan birisi Ebu Hureyre’den gelen Müs!im, 2674'deki hadis ile yine Müslim'de Ebu Mesud'dan gelen 1893 numaralı hadistir. Hakim'in belirttiği gibi her ikisinde Cerir’den gelmiş bir rivayet de vardır. Hakim'in senedindeki raviler hafız ve sebt (sağlam) kimselerdir. Ancak Huzeyfe'nin oğlu (Ebu Ubeyde) makbul bir ravidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1518- Mutaffifin Suresi  VE  Mümin Bir Günah işlediği Takdirde Onun Kalbinde Siyah Bir Nokta Olur