HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1516- Kim Kıyameti Görmek istiyorsa "Güneş Tor Top Edilip Dürüldüğü Zaman" (et-Tekvir, 1) (Suresini) Okusun

 

3955- ... Bana Abdullah b. Buhayr es-San'ani tahdis etti, bana Abdurrahman b. Yezid'in tahdis ettiğine göre o Abdullah b. Ömer (r.a)'ı şöyle derken dinlemiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim kıyamet gününe bakmak (ve onu görmek) arzu ediyorsa "güneş tor top edilip dürüldüğü (ışığı söndürüldüğü) zaman" (Tekvir, 1) (suresin)i okusun" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3330; İmam Ahmed, Müsned, 4816, 4934, 4441, 5855. Aynı şekilde ed-Durru'l-Mensur, VI, 524'te belirtildiği üzere İbn Merduye rivayet etmiştir. Mecmau'z-Zevaid, VII, 134'te hadisi kaydettikten sonra İmam Ahmed tarafından bundan daha geniş bir anlatımla zikredildiğini belirterek ravileri sikadır demiştir. Hadisi daha sonra Hakim, IV, 576'da (8759 numaralı hadis olarak) bu yoldan tekrar edecektir.

 

 

 

3956- * ... Bize Husayn, İkrime’den bildirdi. O İbn Abbas (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Vahşi hayvanlar bir araya toplandığı zaman" (Tekvir, 5) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Hayvanların toplanıp bir araya getirilmeleri ölmeleridir. Cinlerin ve insanların dışındaki her şeyin toplanıp bir araya getirilmesi (haşri) ölüm demektir

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 527'de belirtildiği üzere bunu el-Piryabi, Abd b. Humeyd, Said b. Mansur ve İbnu'l-Münzir tahriç etmiştir. Derim ki: Husayn b. Abdurrahman adı aynı tabakada yaklaşık on kişinin adıdır. Bunların hiçbirisi eleştiriden uzak kalmamıştır ama bu Buhari ve Müslim'in rivayetlerini tahriç edip, kendisinin de İkrime’den çokça hadis rivayet etmiş olduğu birisidir.

 

 

 

3957- * ... Bize Süfyan, Simak b. Harb'den tahdis etti. ONuman b. Beşir'den, o Ömer b. el-Hattab (r.a.)'dan aziz ve celil olan Allah'ın:

"Nefisler eşleştirildiği zaman" (Tekvir, 7) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Kullar aynı ameli işleyen iki kişinin o amelleri ile cennete ve cehenneme giren iki kişidir. (Yani) günahkar günahkar ile birlikte salih kişi de salih kişi ile birlikte (cennete girecektir).

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Daha önce 3883 numaralı hadisin notunda bu yoldan gelen bir isnadı İbn Hacer'in sahih kabul ettiği geçmiş bulunmaktadır ama ben şu ana kadar Simak'ın, en-Numan'dan hadis dinlediğine kesin kanaat getirmiş değilim. Suyuti bu rivayeti ed-Durru'I-Mensur, VI, 527'de kaydedip, yalnızca İbn Merduye'yi kaynak göstermiştir. Ömer'den bundan başka munkatı bir senet ile İbn Meni'de yer alan bir rivayet de -el-Metalibu'l-Aliye, 3802'de olduğu gibi- gelmiş bulunmaktadır.

 

 

 

3958- * ... Bize Zekeriya b. Ebu Zaide, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Ebu Meysere’den şöyle dediğini nakletti: Abdullah b. Mesud (r.a)'ı Aziz ve Celil Allah'ın: "Artık başka söze gerek yok. And ederim geri dönüp gelenlere, aka aka yuvalarına geri dönenlere." (et-Tekvir, 15-16) buyruğu hakkında: Bunlar yaban öküzleridir derken dinledim.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, IX, 219; Mecmau'z-Zevaid, VII, 134'te hadisi kaydettikten sonra ravileri Sahih'in ravileridir demektedir. ed-Durru'l-Mensur, VI, 528'de belirtildiği üzere hadis Said b. Mansur, el-Firyabi, Abd b. Humeyd, Abdurrezzak ve bir topluluk tarafından rivayet edilmiştir.

 

 

 

3959- * ... Bize Hammad b. Seleme, Simak b. Harb’den tahdis etti. O Halid b. Arara’dan şöyle dediğini nakletti: Osman (r.a) öldürüldükten sonra bu hal beni çok ileri derecede dehşete düşürdü. Bu sebeple Ali (r.a)'ın yanına gitmiştim. Ben onun yanında iken bir adam kendisine: "Aka aka yuvalarına geri dönenlere" (et-Tekvir, 11) ne demektir? diye sordu. O: Yıldızlardır dedi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: el-Metalibu'l-Aliye, 3801 ve 38S1'de belirtildiği üzere hadisi İbn Rahuye tarafından rivayet edilmiştir. Aynı şekilde el-Haris tarafından da rivayet edildiğini belirttiği gibi el-Busiri de II, 182'de ravilerinin sika olduklarını belirtmektedir. ed-Durru'l-Mensur, VI, 528'de de hadisin bir önceki hadiste sözünü ettiği kimseler tarafından -Abdurrezzak dışında- rivayet edildiğini belirtmiştik.

 

 

 

3960- *Bize Muhammed b. Salih b. Hani tahdis etti. Bize es-Serri b. Huzeyme tahdis etti, bize Ebu Gassan Şerik, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Abdu Hayr’den (nakletti). Ebu Husayn de Ebu Abdurrahman’dan her ikisi (Abdu Hayr ile birlikte) Ali (r.a)’den rivayet ettiğine göre tan yeri ağardığı vakit dışarı çıktı ve: Bu saatte vitir kılmak ne güzeldir dedi. Sonra: "Geri geldiği zaman geceye, nefes aldığı zaman sabaha" (et-Tekvir, 17-18) buyruklarını okudu.

 

Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'!-Mensur, Vi, 531'de belirtildiği üzere Taberani, Evsat'ta, Müşki!u'!-Asar'da

Tahavi, es-Sünenu'!-Kübra'da Beyhaki rivayet etmiş olup, ravileri sikadırlar.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1517- Kim Hayırlı Bir Yol Açarsa Ona Hem Onun Ecri, Hem de Onunla Amel Edenlerin Ecri Verilir