HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1515- "Yüzünü Ekşitip Çevirdi" Buyruğu Ama ibn Ümmü Mektum Hakkında inmiştir

 

3951- Bize Ali b. İsa el-Hiri tahdis etti, bize el-Huseyn b. Muhammed b. Ziyad tahdis etti, bize Said b. Yahya b. Said el-Umevi tahdis etti, bize babam Hişam b. Urve'den tahdis etti. O Urve'den, o Aişe (r.anha)'den şöyle dediğini nakletti: "Yüzünü ekşitip, çevirdi." (Abese, 1) ayeti ama İbn Ümmü Mektum hakkında inmiştir. (Aişe devamla) dedi ki: (İbn Um Mektum) Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a gelerek: Beni irşad et, beni irşad et demeye koyuldu. (Aişe) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanında da Kureyş'in büyüklerinden (birisi) vardı. (Aişe) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İbn Ümmü Mektum’dan yüz çevirip diğerine yönelmeye koyuldu ve: "Benim söylediğimde bir sakınca buluyor musun?" diyordu. O kişi de hayır diyordu. "İşte yüzünü ekşitip, çevirdi" (Abese, 8011) bunun hakkında inmiştir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Bir topluluk bu hadisi Hişam b. Urve’den mürsel olarak da rivayet etmiştir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3331; İbn Hibban, Sahih, 535; İmam Malik, Muvatta, l, 207'de ise mürsel olarak; Zehebi mürsel rivayetini doğru bulmuştur. Hakim'in yaptığından da zahiren görülen de odur. Hakim'in kitabın mukaddimesinde sözkonusu ettiği illetlere dair söylediklerine de bakınız.

 

 

 

3952- *Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub tahdis etti. .. Bize Humeyd, Enes'ten bildirdi.

Bize Ebu Abdullah da tahdis etti. .. İbn Şihab'dan, o Enes b. Malik (r.a)’den rivayet ettiğine göre kendisine Ömer b. el-Hattab'ı şöyle derken dinlemiştir: "Böylece orada taneler bitiririz. Üzümler, sebzeler, zeytinlikler, hurMaliklar, sık ve bol ağaçlıklı bahçeler, meyveler ve odaklar." (Abese, 27-31) (Sonra) dedi ki: Bütün bunları biliyoruz. Peki, el-ebb (mealde: otlaklar) nedir? Sonra elinde bulunan bir asayı atarak: Allah'a yemin ederim ki bu bir tekellüftür. (Yani kendisini zora koşmaktır.) Bu kitaptan sizin için anlamı açık seçik belli olanlara uyunuz dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Daha önce 3199 numaralı hadiste geçti.

 

 

 

3953- * ... Bize İsmail b. Ebi Uveys tahdis etti. Bana babam Muhammed b. Ebi Ayyaş’dan tahdis etti. O Ata b. Yesar’dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın zevcesi Sevde’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İnsanlar çıplak ayaklı, sünnetsiz olarak haşredileceklerdir. Ter onlara bir gem gibi vurulacak ve kulağın yumuşağına kadar ulaşacaktır." (Sevde -r.anha-) dedi ki:

Ey Allah'ın Rasulü! O ne kadar utanılacak bir durumdur. Birbirimize bakacağız öyle mi? dedim. Allah Rasulü: "İnsanlar buna dikkat çekmeyecek kadar meşgulolacaklardır" buyurdu ve Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O günde kişi kaçacaktır kardeşinden, annesinden ve babasından, eşinden ve çocuklarından. O günde bunların her bir kişinin kendine yeter bir işi vardır." (Abese, 34-37) buyruklarını okudu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte Buhari ile bu lafızIa bunu tahriç etmemişlerdir ama her ikisi de Hatim b. Ebi Sağira'nın, Ebu Muleyke’den, o el-Kasım’dan, o Aişe’den muhtasar olarak naklettiği rivayeti ittifakla kaydetmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 6162; Müslim, 2859; Nesai, IV, 114; İbn Mace, 4276. Bizzat merhum Hakim'in belirttiği gibi onun bu rivayeti daha mükemmeldir.

 

 

 

3954- * ... Bize el-Huseyn b. Vakid, er-Rabi b. Enes'ten tahdis etti. O Ebu'l-Aliye’den, o Ubey b. Ka'b (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Yer ve dağlar kaldırılıp birbirlerine bir defa çarpılarak toz olduklarında." (Hakka, 14) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Her ikisi müminlerin yüzleri üzerinde değil de kafirlerin yüzleri üzerinde bir toz olacaklardır. İşte aziz ve celilolan Allah'ın: "Yine o günde üzerlerini toz toprak kaplamış yüzler de vardır. Bunları da karanlık ve siyahlık kaplayacaktır." (Abese, 40-41) buyruğu bunu anlatmaktadır.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Daha önce 3901 numaralı hadis olarak geçti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1516- Kim Kıyameti Görmek istiyorsa "Güneş Tor Top Edilip Dürüldüğü Zaman" (et-Tekvir, 1) (Suresini) Okusun