HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

Naziat Suresinin Tefsiri

 

3948- * ... Bize Verka, İbn Ebi Necih'den tahdis etti. O Mücahid'den, o İbn Abbas (r.a.)’dan: "Andolsun (kafirlerin ruhlarını) şiddetle söküp çıkartanlara (müminlerin ruhlarını) yumuşaklıkla çıkaranlara" buyruğu hakkında: Ölüm (esnasında) dediğini nakletmektedir.

 

Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir .

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 508'de yalnızca Hakim'i kaynak olarak zikretmektedir. Sahihtir.

 

 

 

3949- ... Bize Süfyan, Abdullah b. Muhammed b. Akil’den tahdis etti. O et-Tufayl b. Ubey b. Ka'b’dan, o Ubey b. Ka'b (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin dörtte biri geçti mi şöyle derdi: "Ey insanlar! Allah'ın nimetini hatırlayınız, ey insanlar Allah'ı zikrediniz. O sarsan (birinci üfürüş) gelmiş demektir. Arkasından da onu radife (ikinci üfürüş) izleyecektir. Ölüm halleriyle birlikte gelmiştir (gelecektir)." Ubey b. Ka'b dedi ki: Ey Allah'ın Rasulü ben sana çokça salat getiriyorum. Sathatımın ne kadarını sana ayırayım dedi. Allah Rasulü: "Dilediğin kadarını" dedi ve hadisin geri kalanını zikretti.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hakim, Müstedrek, II, 421 (3631 numaralı hadis), IV, 308 (4922 numaralı hadis); Temmam, Fevaid, 1364. Hadis ile ilgili önceki notta verilen bilgilere de bakınız.

 

 

 

3950- * ... Bize Süfyan, ez-Zühri’den tahdis etti. O Urve’den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a kıyamete dair soru sorulurdu. Nihayet onun üzerine: "Sana kıyamet hakkında onun ne zaman demir atacağını sorarlar. Sen nerede ona dair bilgi vermek nerede. Ona dair nihai bilgi ancak Rabbine aittir." (en-Naziat, 42-44) buyruğunu indirince (Urve) dedi ki: Bunun üzerine ona soru sorulmaz oldu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. İbn Uyeyne bu hadisi (son zamanlarında) mürsel olarak rivayet ederdi.

 

Diğer Tahric: Bezzar, -Muhtasaru'z-Zevaid'de belirtildiği üzere- LS24; Keşfu'l-Estar, 2279'da bu yoldan; Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, VII, 133'de hadisi zikrederek: Ravileri Sahih'in ravileridir demektedir. ed-Durru'l-Mensur, VI, SIS'te İbn Cerir, İbnu'I-Münzir ve İbn Merduye tarafından rivayet edildiği belirtilmektedir. Derim ki: Hakim'in senedi dünyadaki senetlerin en sahihlerindendir. İbn Uyeyne'nin daha sonra bu hadisi mürsel olarak zikretmesi onun mevsul olarak rivayetine eleştiride bulunmayı gerektirmez. Çünkü Humeydi Buhari'nin hocalarının en değerlilerindendir ve Sahih'ine onun rivayetiyle başlamıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1515- "Yüzünü Ekşitip Çevirdi" Buyruğu Ama ibn Ümmü Mektum Hakkında inmiştir