HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1508- Deccal'in Çıkması ile insanların Üç Ayrı Fırkaya Bölüneceği

 

3929- ... Bize Süfyan b. Said, Seleme b. Kuheyl'den tahdis etti. O Ebu'zZa'ra’dan şöyle dediğini nakletti: Abdullah b. Mesud'un yanında Deccal sözkonusu edilince şöyle dedi: Ey insanlar! Onun çıkması sebebiyle üç fırkaya bölüneceksiniz. Sonra İbn Mesud şöyle dedi: Ey kafirler "Sizi sekara ne sürükledi? Derler ki: Biz namaz kılanlardan değildik. Yoksullara yemek yedirmezdik. Biz de dalanlarla birlikte dalardık. Din gününü de yalanlardık. Nihayet ölüm bize gelip çattı. Artık şefaat edenlerin şefaati onlara fayda vermez." (el-Müddessir, 42-48) Sonra İbn Mesud şöyle dedi: (Cehennemde tanıdıkları muvahhidleri çıkarmaları söylenen kimselere şöyle denilecektir): Bunlar arasında hayır namına bir şey(leri olan kimseler) görüyor musunuz? [ve nihayet orada kendisinde hayır namına bir şey bulunan hiçbir kimse bırakılmayacaktır.]

 

Allah oradan bir kimsenin çıkartılmasını istemeyecek olursa onların yüzlerini ve renklerini değiştirir. Müminlerden bir adam (cehennemden) çıkar da Rabbim der. Yüce Allah: Kim bir adamı tanırsa onu çıkartsın buyurur. Kişi bakar, hiç kimseyi tanımayınca adam ona: Ey filan kişi ben filan kimseyim der. O kişi: Tanımıyorum diye cevap verir. İşte o vakit (cehennemde kalacaklar): "Rabbimiz bizi buradan çıkar. Eğer bundan sonra bir daha dönersek şüphesiz biz zalim kimseleriz." (Mu'minun, 107) diyeceklerdir. O vakit: "Yıkılın içerisine bana da söz söylemeyin" (Mu'minun, 108) buyuracak. Bunu da söyledi mi cehennem üzerlerine kapatılır, bundan sonra ebediyen hiçbir kimse (oradan) çıkmaz.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Daha sonra 598-599'da 8808 numaralı hadis olarak gelecek uzunca bir hadisin bir bölümüdür. Kaynaklarına oradan bakınız.

 

 

 

3930- ... Bize el-A'meş, Ebu Zabyan’dan tahdis etti. O Ebu Musa (r.a.)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Aslandan kaçan" (el-Müddessir, 51) buyruğu hakkında: Buradaki el-kasvere (mealde aslan) ok atıcılar, av avlayan adamlar demektir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 460'da belirtildiği üzere Said b. Mansur, Abd b. Humeyd, İbnu'!-Münzir ve İbn Ebi Hatim rivayet etmiştir.

 

 

 

3931 - ... Bize Suheyl b. Ebi Hazm tahdis etti, bize Sabit el- Bunani, Enes b. Malik (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı: "Allah dilemedikçe de öğüt al(a)mazlar. İşte o kendisinden korkulmaya layık olandır, bağışlamak da ona yaraşır." (el-Müddessir, 56) buyruğunu okuyup şöyle buyurduğunu dinledi: "Aziz ve celil olan Rabbimiz buyuruyor ki: Ben, benimle birlikte bir başka ilahın ortak koşulmasından sakınılmaya layık olanım ve ben, benimle birlikte başka bir ilah koşmaktan sakınan kimseye de mağfiret edip, günahını bağışlamaya layık olanım."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3325; İbn Mace, 4299; Darimi, II, 302-303; Nesai, es-Sünenu'l-Kübra, 11630; İmam Ahmed, Müsned, III, 142; ed-Durru'l-Mensur, VI, 461'de Müsned'inde el-Bezzar, yine Müsned'inde Ebu Ya'la, İbn Cerir, İbnu'I-Münzir ve başkaları tarafından rivayet edilmiş olduğunu belirtmektedir. Derim ki: Bütün kaynaklarda Suheyl yolundan rivayet edilmiştir. Bu sebeple Tirmizi: Garib bir hadistir. Suheyl ise hadis hususunda pek kuvvetli değildir. Bu hadisi Sabit'ten Suheyl münferid olarak rivayet etmiştir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1509- Kıyame Suresi  VE  "Cennetliklerin En Alt Mertebedekileri ile En Üstün Mertebede Olanları