HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1507- "Veyl" Cehennemde Bir Vadidir

 

3927- ... Bana Ebu Ubeydullah el-Vehbi tahdis etti. Bana amcam Amr b. el-Haris'den tahdis etti. O Ebu's-Semh'den, o Ebu'l-Heysem'den, o Ebu Said el-Hudri (r.a)’dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Veyl cehennemde bir vadidir. Kafir o vadinin uçurumundan kırk yıl süreyle yuvarlandığı halde dibine varmaz. Saud (sarp yokuş) ise ateşte bir dağın adıdır. Yetmiş yıl süreyle oraya zorluklarla tırmanır sonra oradan aşağıya aynı şekilde yuvarlanır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, biri Enbiya, biri Müddessir suresinde olmak üzere iki yerde Tuhfetu'l-Ahvezi, 3377 ve 3546'da rivayet etmiştir. Bu senedin subutu hususundaki görüş ayrılıklarından ve cumhurun bunu zayıf kabul ettiğinden daha önce defalarca söz etmiş idim. Bu hadis Tirmizi'nin belirttiği üzere mevkuf olarak da rivayet edilmiştir ve bu merfu olarak garib bir hadistir demiştir.

 

 

 

3928- * ... Bize Süfyan es-Sevri, el-A'meş’den tahdis etti. O İmran elKattan’dan, o Zazan’dan, o Ali (r.a)’den Aziz ve Celil Allah'ın: "Her bir nefis kazandıkları karşılığında rehin alınmıştır. Yemin ashabı müstesna!" (el-Müddessir, 38-39) buyruğu hakkında: Bunlar Müslümanların çocuklarıdır dediğini nakletmektedir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, Vi, 459'da belirtildiği üzere Abdurrezzak, el-Piryabi, Said b. Mansur, İbn Ebi Şeybe, Abd b. Humeyd, İbnu'I-Münzir ve İbn Ebi Hatim tahriç etmiştir. İmran doğru sözlü olmakla birlikte bazen yanıldığı da olur. Bu sebeple onun rivayet ettiği hadisler hasen hadisler arasında sayılır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1508- Deccal'in Çıkması ile insanların Üç Ayrı Fırkaya Bölüneceği