HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1505- Müddessir Suresi  VE  ''Çünkü O Boruya (Sur'a) Üfürüldüğü Zaman" (el-Müddessir, 8) Buyruğunun Okunması Esnasında Zurare b. Evfa'nın Şehit Olması

 

3922- * ... Bize Vuheyb, Davud b. Ebi Hind’den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Ey örtünüp bürünen" buyruğu hakkında: Bu iş ile kendisi büründürülen bunun gereğini yerine getir, diye açıkladığını nakletmektedir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hakim bu hadisi burada ve el-Müzzemmil suresinde iki kısma ayırmıştır. Ayrıca bk. ed-Durru'l-Mensur, VI, 450

 

 

 

3923- * ... Bize Ebu Nuaym tahdis etti, bize Süfyan, İbn Cureyc’den tahdis etti. O Ata’dan, o İbn Abbas (r.a)’dan: "Elbiseni temizle" (el-Müddessir, 4) buyruğu hakkında: Günahlardan (temizle) dediğini nakletmektedir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 451'de belirtildiği üzere Abd b. Humeyd, İbn Cerir, İbnu'l-Münzir ye el-Piryabi tarafından rivayet edilmiştir. Ayrıca İbn Kesir, Tefsir, IV, 441 ravileri Buhari ye Müslim'in ravileridir.

 

 

 

3924- * ... Süleyman, et-Teymi’den, o Eslem el-Idi’den, o Bişr b. Şiğaf’dan, o Abdullah b. Amr b. el-As (r.a)'dan şöyle dediğini nakletmektedir: Bir bedevi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a gelerek: Sur nedir? diye sordu. Allah Rasulü: "Kendisine üflenen (üflenecek) bir boynuzdur" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim tarafından tahriç edilmemiştir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4742; Tirmizi, 2730. Hadise dair açıklamalar daha önce II, 436'da (3683 numaralı hadiste) geçmiş, hasen olduğu belirtilmiştir. Hakim bu hadisi ileride IV, 560'da (8723 numaralı hadis olarak) bir daha kaydedecektir.

 

 

 

*************************************************************

''Çünkü O Boruya (Sur'a) Üfürüldüğü Zaman" (el-Müddessir, 8) Buyruğunun Okunması Esnasında Zurare b. Evfa'nın Şehit Olması

*************************************************************

 

3925- ... Bana Behz b. Hakim tahdis edip dedi ki: Zurare b. Evfa, Huşeyr oğulları mescidinde bize imam oldu ve el-Müddessir suresini okudu. Şu: "Çünkü o boruya (sura) üfürüldüğü zaman" (el-Müddessir, 8) ayetine varınca ölü olarak yere yığıldı. Behz dedi ki: Onu (cenazesini) taşıyanlar arasında idim.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1506- Kafirin Dili ile Allah'ın Kelamının Övülmesi