HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1504- "Muhakkak Biz Sana Ağır Bir Söz Vahyedeceğiz" (el-Müzzemmil, 5) Ayeti

 

3919- * ... Bize Muhammed b. Sevr, Ma'mer’den tahdis etti. O Hişam b.

Urve’den, o babasından, o Aişe (r.anha)’dan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesi üzerinde iken kendisine vahyedilecek olursa boynunun iç tarafını (yere) koyar, hareket edecek gücü bulamaz dı. Aişe aziz ve celil olan Allah'ın: "Muhakkak biz sana ağır bir söz vahyedeceğiz." (el-Müzzemmil, 5) buyruğunu okudu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 443'te belirtildiği üzere Abd b. Humeyd, İbn Cerir, İbn Nasr ve başkaları bunu rivayet etmişlerdir. Sahih bir hadistir. Ayrıca üç hadis sonra 3935 numaralı hadise de bakınız. (Ancak üç hadis sonra karşımıza çıkan rakamın bu olmayacağı açıktır. Muhterem Alluş'un maksadını kestiremediğimiz için ayrıca bir kanaat belirtemiyoruz. Çeviren-)

 

 

 

3920- *Bize Ebu Gassan, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Amr b. Şurahbil’den, o Abdullah (r.a)'tan: "Şüphesiz gece kalkışı. .. " (el-Müzzemmil, 6) buyruğu hakkında bu (yani naşietu'l-leyl) Habeşçe'de geceleyin namaza kalkmak demektir dediğini nakletmektedir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 443'te belirtildiği gibi Said b. Mansur, İbn Nasr, Abd b. Humeyd, İbn Cerir, İbnu'l-Münzir ve başkaları tarafından rivayet edilmiştir.

 

 

 

3921- * ... Şebib b. Şeybe’den, o İkrime’den, o İbn Abbas (r.a)’dan:

"Boğazı tıkayıp kalan bir yiyecek" (el-Müzzemmil, 13) buyruğu hakkında: Boğaza takılan ne giren, ne de çıkan bir diken diye açıkladığı yüce Allah'ın: "Akıp dağılan bir kum" (el-Müzzemmil, 14) buyruğu hakkında da: el-Mehil (akıp dağılan) kendisinden bir şeyaldığın takdirde, diğer kısımları da senin arkandan gelen (o aldığının peşinden gelen) kesib (de kumdur dediğini nakletmektedir.)

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 446'da Abd b. Humeyd, Zevaidu'z-Zühd'de Abdullah, İbn Cerir, İbnu']-Münzir, Sıfatu'n-Nar adlı eserinde İbn Ebi'd-Dünya tarafından rivayet edildiğini belirtmektedir. Zehebi bu hadis ile ilgili olarak Hakim'in: Şedid'in zayıf olduğunu söylemişlerdir diye eleştirirken, İbn Kesir, Tefsir, IV, 434'te bunu kesin bir ifade ile dile getirmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1505- Müddessir Suresi  VE  ''Çünkü O Boruya (Sur'a) Üfürüldüğü Zaman" (el-Müddessir, 8) Buyruğunun Okunması Esnasında Zurare b. Evfa'nın Şehit Olması