HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1503- ''Artık Kur'an'dan (size) Kolay Geleni Okuyun''(Muzzemmil, 20) Ayetinin Nüzul Sebebi

 

3915- ... Bize Katade, Zurare b. Ebi Evfa’dan tahdis etti. O Sa'd b. Hişam’dan şöyle dediğini nakletti: Aişe (r.anha)'a: Bana Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Kur’an okuması hakkında haber ver dedim. o: Üzerine "Ey sarınıp bürünen birazı müstesna geceleyin kalk" (el-Müzzemmil, 1-2) buyruğu nazil olunca hepsi (ashabı ile birlikte) ayakları şişinceye kadar bir sene boyunca namaz kıldılar. Bunun üzerine aziz ve celil olan Allah da: "Artık Kur'an'dan (size) kolay geleni okuyunuz. Allah sizden hastalananlar olacağını ... bilir." (Müzzemmil, 20) buyruğunu indirdi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 746. Buradakinden daha geniş bir anlatım ile yer alan bir hadisin muhtevası içerisinde; Ayrıca bk. Ebu Davud, 1342, 1343 vd.; Nesai, III, 199. Bu senet hakkındaki hükümse zayıftır. Bu değerlendirmeyi Zehebi yapmıştır. Bu hadis Müslim'de Said'in, Katade'den rivayeti yoluyla yer almıştır. Hulasa Hakim hadis ile ilgili değerlendirmesinde yanılmıştır çünkü hadis Müslim'de bu anlamda vardır.

 

 

 

3916- * ... Bana Muaviye b. Salih, Ebu'z-Zahiriyye’den haber verdi. O Cubeyr b. Nufeyr’den şöyle dediğini nakletti: Hacca gitmiştim. Aişe (r.anha)'ın huzuruna girdim. Ona Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın geceleyin namazı hakkında soru sordum. O: Sen: "Ey sarınıp bürünen" (el-Müzzemmil, 1) suresini okumaz mısın? (bilmez misin?) dedi. Ben: Bilirim dedim. O: İşte onun gece namazı odur (o surede anlatıldığı gibidir).

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Bu lafızia ed-Durru'l-Mensur, VI, 441'de belirtildiği gibi Muhammed b. Nasr Kitabu's-SaZa'da rivayet etmiştir. Bir önceki ne de bakınız.

 

 

 

3917- * ... Bize Vuheyb, Davud b. Ebi Hind'den tahdis etti. O İkrime'den, o İbn Abbas (r.a)'dan: "Ey sarınıp bürünen" (el-Müzzemmil, 1) buyruğu hakkında: Bu işin kendisini örtüp bürüdüğü kişi onun gereğini yerine getir, diye açıkladığını nakletmektedir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'Z-Mensur, VI, 441'de kaynak olarak sadece Hakim'i göstermiştir. Ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

3918- ... Bize Mis'ar, Simak el-Hanefi'den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Müzzemmil suresinin baş tarafları nazil olunca ashab ramazan ayında gece kıldıkları namaza yakın miktarda namaz kılıyorlardı. Son kısımları nazil oluncaya kadar (bu böyle idi). (Devamla) dedi ki: Baş tarafları ile son taraflarının inmesi arasında geçen zaman bir seneye yakındı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1304, 1305 senedi hasendir. Bk. ed-Durru'l-Mensur, VI, 441 ve surenin baş tarafları ile ilgili az önce geçen Aişe (r.anhal’den rivayet edilen hadis.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1504- "Muhakkak Biz Sana Ağır Bir Söz Vahyedeceğiz" (el-Müzzemmil, 5) Ayeti