HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1502- Pislik Yahut Kemik ile istinca Yapmanın Yasaklanışı

 

3912- ... Bize Ebu Salih Abdullah b. Salih tahdis etti. Bana el- Leys b. Sa'd tahdis etti. Bana Yunus b. Yezid, İbn Şihab’dan şöyle dediğini tahdis etti:

Ebu Osman b. Sünne el-Huzaİ -ki Şam ahalisinden bir kişi idi- haber verdiğine göre o Abdullah b. Mesud (r.a)'ı şöyle derken dinlemiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'de iken ashabına: "Aranızdan bu gece cinlerin bir durumunda hazır bulunmayı arzu eden bir kimse varsa gelsin" buyurdu. Aralarından benden başka hiçbir kimse hazır bulunmadı. Yola koyulduk. Nihayet Mekke'nin üst taraflarına vardığımızda benim için ayağıyla bir çizgi çizdi sonra da orada oturmamı emretti. Sonra kendisi gitti. Nihayet namaza durdu, Kur’an okumaya başladı. Onun etrafını çok karartılar kapladı, benimle onun arasına engeloldu. Hatta onun sesini dahi duyamaz oldum. Sonra ayrılıp gittiler ve giderken bulut parçaları gibi dağılmaya başladılar. Sonunda onlardan birkaç kişi kaldı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fecir ile birlikte bitirdi ve gidip abdest bozdu. Sonra yanıma geldi ve: "O topluluk ne yaptı" buyurdu. Ben: Bunlar onlar mıydı ey Allah'ın Rasulü dedim. O bir kemik ve bir hayvan pisliği aldı, bunu onlara azık olmak üzere verdi. Sonra da herhangi bir kimsenin bir kemik yahut bir hayvan pisliği ile istinca yapmasını yasakladı.

 

Diğer Tahric: Hadis bu lafızlarla Beyhaki, Delailu'n-Nubuvve, 1, 366, no: 263'te Delailu'n-Nubuvve adlı eserinde sözü geçen Ebu Osman b. Sünne'nin İbn Mesud’dan rivayet ettiği bir hadis olarak geçmektedir. Bu yoldan da İbn Cerir hadisi rivayet etmiştir. Bunun buradakinden farklı buna yakın ve bunun bir kısmını andıran değişik rivayet yolları ve lafızları vardır. Bk. el-Hasais, II, 342; Delailu'n-Nubuvve, 262; el-Metalibu'I-Aliye, 3791, 3792; Mecmau'z-Zevaid, VIII, 313, 314; Müsned'inde İmam Ahmed ve Ebu Davud'un muhtasar olarak rivayet ettiğini, Taberani ve Ebu Ya'la'nın da hadisi zikrettiğini belirtmektedir. Ayrıca bk. Nasbu'rRaye, I, 137 vd. Bu haberin Zehebi'nin Telhis'inde dikkat çektiği üzere sahih olduğunu kimi ilim adamı da söylemiştir.

 

 

 

3913- * ... Bize İsrail, Sim ak b. Harb’den tahdis etti. O İkrime’den, o İbn Abbas (r.a)’dan: "Kim Rabbinin zikrinden yüz çevirirse onu zorlu bir azaba sokar." (Cin, 17) buyruğu hakkında: Cehennemde bir dağ(a tırmandırır) dediğini nakletmektedir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 346'da belirtildiği gibi hadisi ez-Zühd'de Hennan, Abd b. Humeyd ve İbnu'l-Münzir tahriç etmiştir. Simak'ın, İkrime'den rivayeti ise muzdariptir.

 

 

 

3914- ... Bize Huşeym tahdis etti, bana Muğire, Ebu Ma'şer’den haber verdi. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan yüce Allah'ın: "Neredeyse etrafında bir keçe (gibi) olacaklardı." (Cin, 19) buyruğu hakkında: -Cinleri kastederek- onun (Nebi -s.a- 'ın) rüküu ile rüküa varıyor, secdeye varması ile birlikte secdeye varıyorlardı dediğini nakletmektedir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3320'de buradakinden farklı bir lafızia hatta Tirmizi'de daha önce sahih senetle 3924 numarada geçmiş olan hadisin bir parçası yer almaktadır. Tirmizi: Hasen, sahihtir demiştir. Hadisi ed-Durru'l-Mensur, VI, 437'de Abd b. Humeyd, İbn Cerir ve el-Muhtare'de ed-Dıya tarafından rivayet edildiği belirtilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1503- ''Artık Kur'an'dan (size) Kolay Geleni Okuyun''(Muzzemmil, 20) Ayetinin Nüzul Sebebi