HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1501- Cinler Heyeti ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Onlara Azık Vermesi Kıssası

 

3911 - Bize Ebu Avane, Ebu Bişr’den tahdis etti. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne cinlere karşı Kur'an okudu, ne de onları gördü ama bir grup arkadaşı (ashabı) ile birlikte Ukaz panayırına gitmek üzere yola koyulmuştu. O sırada şeytanların semadan (hırsızlık suretiyle) haber almaları engellenmiş, üzerlerine yalın alevler gönderilmeye başlanmıştı. Bu sebeple şeytanlar kendi kavimlerine geri dönüp: Bu ancak meydana gelmiş bir şeyden ötürü olmuştur. O halde yeryüzünün doğularına, batılarına gidin dolaşın. Şu meydana gelmiş olaya bir bakın dediler. Şeytanlar yeryüzünün doğularına batılarına, kendilerinin semadan haber almalarına engel olanın ne olduğunu aramak üzere dolaştılar. İşte orada (Ukaz'da) kendi kavimlerine geri döndüklerinde: "Gerçekten biz hayrete düşüren bir Kur'an dinledik. O doğruya götürüyor. Bundan ötürü biz de ona iman ettik. Rabbimize hiçbir şeyi asla ortak tutmayacağız."(Cin, 1-2) dediler. Aziz ve celil olan Allah da (onların bu dediklerini haber vermek üzere): "Deki bana şu vahyolundu, cinlerden bir topluluk beni dinlediler." (Cin, 1) buyruğunu indirdi. Yani ona ancak cinlerin sözleri vahyedildi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte onlar bu hadisi bu lafızlarla tahriç etmemişlerdir. Ancak Müslim tek başına Davud b. Ebi Hind'in, eş-Şa'bi’den, onun Alkame’den, onun Abdullah (r.a)'tan bunlardan başka lafızlarla uzunca bir hadis nakletmiş bulunmaktadır. Buhari de Şu'be'nin el-A'meş'ten, onun İbrahim’den şöyle dediğine dair hadisini rivayet etmiştir: Alkame'yi, Abdullah b. Mesud cin gecesi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte mi idi? diye sordum. Sonra da (buradakine yakın olan) birtakım lafızları zikretti. (Diğer bölümleri lafız olarak farklıdır.)

Sika imamlar arasında dilden dile dolaşan meçhul (bilinmeyen) bir adamdan, o Abdullah b. Mesud’dan diye bir hadis rivayet etmişlerdir. Buna göre Abdullah b. Mesud Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte cin gecesinde hazır bulunmuştur.

 

Diğer Tahric: Müslim, 449; Buhıirl, 773; Tirmizi, 3323; İbn Hibban, 6526. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanıimıştır. ÇÜnkÜ hadis Buharl ve Müslim'de vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1502- Pislik Yahut Kemik ile istinca Yapmanın Yasaklanışı