HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1499- Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Ahlakı Kur'an idi

 

3895- ... Bize Ma'mer, Katade’den bildirdi. O Zurare b. Evfa’dan, o Sa'd b. Hişam b. Amir'den aziz ve celil olan Allah'ın: "Ve şüphe yok ki sen çok büyük bir ahlaka sahipsin." (el-Kalem, 4) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Aişe (r.anha)'ya ey müminlerin annesi bana Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ahlakına dair bilgi ver dedim. o: Kur'an okuyar musun? dedi. Ben evet deyince, Aişe: Şüphesiz Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ahlakı Kur'an idi dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Sad, 1/2, 89; Nesai, es-Sünenu'l-Kübra, ı 1350 bundan farklı bir anlatımla; İmam Ahmed, Müsned, VI, 136; Buhari, el-Edebu'l-Müfred, 38; Müslim, 746. Ayrıca bk. İbn Kesir, Tefsir, IV, 402. Hadis hakkındaki değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır çünkü hadis Müslim'de vardır. Daha önce de geçmiş bulunmaktadır.

 

 

 

3896- * ... Bize Ebu İshak, Said b. Cubeyr’den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a.)’dan Aziz ve Celil Allah'ın: "Cahil ve kaba üstelik kulağı kesik." (Kalem, 13) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Koyun kesik kulağı ile tanınıp ayırt edildiği gibi o da şer ile tanınan birisidiL

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'I-Mensur, VI, 393'te belirtildiği üzere İbn Cerir ve İbn Merduye tarafından rivayet edilmiştir. Buhari bunu 4633'te "Kureyş'ten bir adamın koyunun kesilip sarkan kulağını andıran bir kesik kulağı vardı" lafzıyla rivayet etmiştir. Hakim'in senedindeki raviler Sahih'in ravileridir.

 

 

 

3897- *Bize el-Huseyn b. el-Hasan b. Eyyub haber verdi. Bize Abdullah b. Rebah tahdis etti, bize Musa b. Ali tahdis edip dedi ki: Babamı Abdullah b. Amr b. el-As’dan diye tahdis ederken dinledim. Onun rivayetine göre şu: "Hayra durmadan engelolan, haddi aşan ve çok günahkar olan, cahil ve kaba üstelik kulağı kesik olan." (Kalem, 12-13) buyruğunu okuyarak dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Cehennem ehli mütekebbir, kaba saba, çok mal toplayıp ondan kimseye bir şey koklatmayan, müstekbir ve mal yığıp biriktiren her kişidir. Cennet ehli ise zayıf ve yenik düşürülmüş (çaresiz kalmış) kimselerdir."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bu lafızlarla tahriç etmemişlerdir. Onlar bu hadisin Şu'be ve es-Sevri'nin, Ma'bed b. Halid'den, onun Harise b. Vehb'den, oRasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan diye muhtasar bir hadis olarak tahriç etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, X, 393; Tevazu, 220. Daha önce Hakim, Müstedrek, l, 61'de (209 numaralı hadis olarak) geçmiş bulunmaktadır.

 

 

 

3898- * ... Bize Usame b. Zeyd, İkrime’den bildirdi. O İbn Abbas (r.a)’dan naklettiğine göre İbn Abbas'a aziz ve celil olan Allah'ın: "Baldırın açılacağı o günde" (el-Kalem, 42) buyruğu hakkında soru soruldu şu cevabı verdi:

Kur'an-ı Kerim’den herhangi bir husus size kapalı gelecek olursa onu (açıklamasını) şiirde arayınız. Çünkü şiir Arapların divanıdır. Şairin şu sözlerini duymadınız mı?:

Sabret ey Alak çünkü o kalıcı bir şerdir

Senin kavmin boyunlara vurmayı yol edinmiştir 

Ve savaş bizi baldır üzere kaldırdı

İbn Abbas dedi ki: Bu sıkıntı ve zorluk günüdür.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte İbn Mesud’dan sahih bir isnat ile rivayet edilmiş bir hadisten daha önceliklidir. Ben onun bu yerde rivayetini uygun görmüyorum.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 397'de belirtildiği Üzere Abd b. Humeyd, İbnu'I-MÜnzir, İbn Ebi

Hatim, el-Esma ve's-Sıfat'ta Beyhaki rivayet etmiştir. İbn Kesir, IV, 407-408'de de böyledir. Ravileri sikadırlar.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hakka Suresinin Tefsiri