HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

Hakka Suresinin Tefsiri

 

3899- Katade dedi ki: "el-Hakka" her iş yapana işinin karşılığını hak olarak gerçekleştirendir. "Hakka'nın ne olduğunu sana ne bildirdi" (Hakka, 3) buyruğu hakkında da: Bu kıyamet gününü tazim etmek içindir demiştir.

 

 

3900- * ... Bize Süfyan, Mansur’dan tahdis etti. O Mücahid’den, o Ebu Ma'mer’den, o Abdullah b. Mesud (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "O rüzgarı onlara yedi gece ve sekiz gün peşpeşe musaHat kıldı." (el-Hakka, 7) buyruğu hakkında: Birbiri ardı arkasına ve kesintisiz olarak (demektir).

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, 9061'de rivayet etmiş, Mecmau'z-Zevaid'de daha önce defalarca açıkladığımız gibi Taberani'nin hocasından ötÜrü zayıf olduğunu söylemiştir. Ancak bunun zayıf olmadığının doğru olduğunu yine daha önce söylemiştir. ed-Durru'l-Mensur, vı, 406'da belirtildiği üzere hadisi el-firyabi, Abd b. Humeyd, İbn Cerir, İbnu'l-Münzir ve başkaları rivayet etmişlerdir. Buradaki senet sahih bir senettir.

 

 

 

3901- ... Bize el-Huseyn b. Vakid, er-Rabi b. Enes'ten bildirdi. O Ebu'lAliye’den, o Ubey b. Ka'b (r.a.)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Yer ve dağlar kaldırılıp birbirlerine bir defa çarpılarak toz olduklarında" (el-Hakka, 14) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Yer ve dağlar müminlerin yüzleri üzerinde değil, kafirlerin yüzleri üzerinde toz haline geleceklerdir. İşte aziz ve celil olan Allah'ın: "O günde üzerlerini toz toprak kaplamış yüzler de vardır. Bunları da karanlık ve siyahlık kaplayacaktır." (Abese, 40-41) buyruğu bunu anlatmaktadır.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 408'de belirtildiği Üzere Beyhaki, el-Ba's ve'n-Nuşur'da rivayet etmiştir. Ayrıca bk. Hakim, Müstedrek, II, 515 (3954 numaralı hadis olarak) geçmiş bulunmaktadır.

 

 

 

3902- ... Bize Şerik, Simak b. Harb’den tahdis etti. O Abdullah b. Umeyra'dan, o el-Ahnef b. Kays'dan, o el-Abbas b. Abdulmuttalib (r.a)'dan aziz ve celil olan Allah'ın: "O günde üstlerinde bulunan sekiz (melek) Rabbinin arşını yüklenir." (el-Hakka, 69117) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Ayak tırnakları ile diz kapakları arasında altmış üç yıllık mesafe bulunan dağ keçisi suretinde sekiz melek.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu Buhari ile tahriç etmemişlerdir. Bu hadisi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a Şuayb b. Halid er-Razi, elVelid b. Ebi Sevr, Amr b. Sabit b. Ebi'l-Mukaddim, Simak b. Harb'den diye müsned olarak rivayet etmişlerdir. Ancak Buhari ve Müslim bunların hiçbirisinin rivayetini delil almamışlardır. Şuayb b. Halid'in hadisini zikredişimin sebebi ise bu hadisler arasında delil gösterilmeye en yakın olanın o oluşundan dolayıdır.

 

Diğer Tahric: İbn Ebi Şeybe, el-Arş, 28. Hadisin aslı el-Cami'de belirtildiği gibi Ebu Davud, Tirmizi ve İbn Mace'nin (1934) Sünenlerinde ama farklı lafızlarla yer almıştır.

 

 

 

3903- * ... Bize Yahya b. el-Ala, amcası Şuayb b. Halid’den şöyle dediğini tahdis etti: Bana Simak b. Harb, Abdullah b. Umeyra’dan tahdis etti. O el-Ahnef b. Kays’dan, o el-Abbas b. Abdulmuttalib (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: el-Batha'da Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte oturuyorduk. Bu sırada bir grup geçti. Allah Rasulü ona baktıktan sonra ashabına: "Bunun adının ne olduğunu biliyor musunuz?" diye sordu. Onlar evet bu sehab'dır (buluttur) dediler. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Buna) el-muzn de denir" Ashab: (Evet) el-muzn de denilir dediler. Allah Rasulü: "el-Anane de (denilir)" buyurdu. Sonra: "Gök ile yer arasında ne kadar (uzaklık) vardır biliyor musunuz?" diye sordu. Onlar hayır dediler. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "İkisi arasındaki mesafe -ya yetmiş bir ya yetmiş iki ya da- yetmiş üç yıldır. Onun üstündeki sema da böyledir. Allah da bunun üstündedir. Ademoğullarının amellerinden hiçbir şeyona gizli saklı kalmaz. Yedinci semada ise sekiz tane dağ keçisi vardır. Bunların ayak tırnakları ile diz kapakları arasındaki mesafe bir semadan, diğer semaya kadar ki mesafe gibidir."

 

Zehebi bu senet ile ilgili olarak şöyle diyor: Yahya vahi bir ravidir. el-Velid'in rivayet ettiği hadis daha ceyyiddir demektedir. Derim ki: Kastettiği kişi Hakim'in hadisin onun yolundan gelmiş olduğuna dikkat çektiği el-Velid b. Ebi Sevr'dir. Hakim ise el-Velid'in Şuayb'e mutabaatını zikretmiştir, Yahya'ya değiL. Hadis daha önce birkaç defa geçmişti. Ayrıca lık. II, 288 (3191 numaralı hadis) 378 (3480 numaralı hadis) 412 (3600 numaralı hadis)

 

 

 

3904- ... Bize Abdullah b. Vehb tahdis etti. Bana Amr b. el-Haris, Ebu'sSemh'den haber verdi. O Ebu'l-Heysem'den, o Ebu Said el-Hudri (r.a)'dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: "Erimiş maden gibi bir su ile ... " (Kehf, 29) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: "Zeytinyağı tortusu gibi ona yakınlaştırılacak olursa yüzündeki (alnındaki) perçemi düşer. Eğer gıslinden bir kova dünyaya dökülecek olursa dünyadakilerin hepsini kokutur."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 7210; Hakim'in Tuhfetu'I-Ahvezi'de yer alan sözleri daha önceden zikredilmiş idi. Yine Hakim'in İbn Main'in, Ebu's-Semh'in Ebu'l-Heysem'den diye rivayet ettiği hadise dair kanaatini de II, 246'da (3025 numaralı hadisin akabinde) da geçmiş bulunmaktadır. Bununla birlikte cumhur bu senedin zayıf olduğu kanaatindedir.

 

 

 

3905- * ... Bize Süfyan, Ata b. es-Saib’den tahdis etti. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan: "Sonra da kalbinin damarını elbette koparırdık." (el-Hakka, 47) buyruğu hakkında: O kalbin kendisine bağlı bulunduğu damardır.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'I-Mensur, VI, 413'te belirtildiği üzere el-Firyabi, Said b. Mansur, Abd b. Humeyd, İbnu'l-Münzir ve İbn Ebi Hatim rivayet etmiştir. Ayrıca bk. İbn Kesir, Tefsir, IV, 417 hasen, sahih bir hadistir.

 

 

 

3906- * ... Bize Verka, İbn Ebi Necih'ten tahdis etti. O Mücahid’den, o İbn Abbas (r.a.)’dan Aziz ve Celil Allah'ın: "Sonra da kalbinin damarını elbette koparırdık." (el-Hakka, 46) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: O sırtta bulunan kalbin (kendisine bağlı olduğu) iptir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

3907- * ... Bize İbn Adiy, Huseyn el-Muallim’den tahdis etti. O İbn Bureyde'den, o Ebu'l-Esved ed-Dili ve Yahya b. Ya'mer'den, o İbn Abbas (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: el- Hatun ne demektir ki, bu ancak el-hatiun (hata işleyenler, günahkarlar) diye söylemiştir. es-Sabun ne oluyor ki bu ancak es-Saibun (isabet ettirenler, doğru söyleyenler, doğru yapanlar)dır.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. 

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 413'te yalnızca Hakim kaynak olarak gösterilmiştir. Buna yakın bir rivayeti de Ali (r.al’den da kaydetmiş idi, sahihtir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Seele Sailun (el-Mearic) Suresinin Tefsiri