HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

Seele Sailun (el-Mearic) Suresinin Tefsiri

 

3908- * ... Süfyan es-Sevri’den, o el-A'meş’den, o Said b. Cubeyr’den: "İsteyen biri inecek azabı istedi. O kafirler içindir. Onu önleyebilecek yoktur. O (azap) üstün ve yüce dereceler sahibi Allah'tandır." Zü'l-Mearic: Dereceler sahibi demektir. "İsteyen biri istedi" buyruğu hakkında da şunları söyledi: Bu kişi en-Nadr b. el-Haris b. Kelede'dir. O şöyle demiştir: Allah'ım eğer bu senin tarafından gönderilmiş bir hak ise o halde üzerimize semadan taş yağdır.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai, es-Sünenu'l-Kübra, 11620'de el-Ameş'ten, o e\-Minhal b. Amr'dan, o Said'den, o İbn Abbas'tan diye rivayet etmiş ve senedinde el-Minhal ile İbn Abbas') fazladan zikretmiştir. ed-Durru'l-Mensur, vı, 415'te de Hakim'in İbn Abbas'tan rivayet ettiğini ayrıca elFiryabi'nin, Abd b. Humeyd'in, İbn Ebi Hatim'in ve İbn Merduye'nin de rivayet ettiğini söylemiştir. Muhtemelen doğrusu da böyledir. Çünkü Hakim tabiinin tefsirini tahriç etmez. Ona göre Müsned ise bu kitabın bir başka yerinde (II, 258)'de ve başka yerlerde tespit ettiği gibi yalnızca sahabeden gelen rivayettir.

 

 

 

3909- * ... Bize Cerir b. Osman tahdis etti. Bize Abdurrahman b. Meysere, Cubeyr b. Nufeyr’den tahdis etti. O Busr b. Cehhaş el-Kuraşi’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu kafirlere ne oluyor ki sana doğru hızlıca geliyorlar. Sağdan ve soldan bölük bölük (etrafını) sarıyorlar. Acaba onların her biri naim cennetine koyulmayı mı ümit eder? Hayır, gerçekten biz onları bildikleri o şeyden yarattık." (Mearic, 36-39) ayetlerini okuduktan sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) avucu üzerine tükürüp şöyle buyurdu: "Yüce Allah buyuruyor ki: Ey Adem! Ben seni bunun gibisinden yarattığım halde, sen benim nasıl aciz olduğumu söyleyebilirsin? Nihayet seni düzeltip, mutedil bir yapıya büründürünce iki elbise arasına bürünüp yürümeye başladın. Yerin ise senden şikayeti vardır. Sonra mal topladın ama başkasına vermedin. Nihayet can boğaza gelip dayandığında: Tasadduk edeyim dedin ama şimdi sadaka verecek zaman mı?"

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI 421'de belirtildiği üzere hadisi Beyhaki, Şuabu'l-İman'da rivayet etmiştir. Ayrıca İbn Mace, 2207'de buna yakın ifadelerle Cerir b. Osman'a kadar ulaşan ve buradaki senet gibi devam eden kendi senediyle rivayet etmiştir. Busiri, Misbahu'z-Zucace, 961'de senedi sahihtir demektedir. Hafız İbn Hacer de el-İsabe, I, 148'de Busr'un biyografisini zikrederken bu hadisi kaydetmiş ve: Onun (bu) hadisini Ahmed ve İbn Mace, Cubeyr ve Nufeyr yoluyla sahih bir senetle zikredilmiştir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1500- Ayın Yüzü Arşa, Arka Tarafı da Yere Bakar