HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1496- Cennetlik Kadınların En Faziletlileri Olan Dört Kadın

 

3889- *Bize fakih Ebu'n-Nadr Muhammed b. Yusuftahdis etti, bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis etti.

Bize hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub da tahdis etti. Bize Yahya b. Muhammed b. Yahya tahdis edip (Osman b. Said ile birlikte) dediler ki: Bize Ebu'l-Velid et-Tayalisi tahdis etti, bize Davud b. EbrI-Furat, 'Ilba b. Ahmer el-Yeşkuri'den tahdis etti. O İkrime'den, o İbn Abbas (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dört çizgi çizdikten sonra şöyle buyurdu: "Bu nedir biliyor musunuz?" Onlar: Allah ve Rasulü en iyi bilir dediler. Şöyle buyurdu: "Cennet kadınlarının en faziletlisi Huveylid kızı Hatice, Muhammed kızı Fatıma, İmran kızı Meryem ve Firavun'un karısı Muzahim kızı Asiye'dir. Ayrıca Allah Kur'an-ı Kerim'de bize onun haberinden bir kısmı da anlatmış bulunmaktadır. o: "Rabbim benim için cennette nezdinde bir ev yap. Firavun'dan ve onun amelinden beni kurtar ve beni o zalimler topluluğundan esenliğe çıkar." (et-Tahrim, 12) demişti."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bu lafızIa bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Ancak onlar şu hadisi ittifakla rivayet etmişlerdir:

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, 2668. 2903, 2960; Taberani, Kebir, 11928, II, 1019; Ebu Ya'la,

Müsned, II, 137; Mecmau'z-Zevaid, IX, 223'te ravilerinin sika olduklarını belirtmektedir. Ayrıca bk. Hakim, Müstedrek, III, 160, 185, II, 594

 

 

 

3890- Bunu bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Ahmed b. Abdulcebbar tahdis etti, bize Yunus b. Bukeyr, Hişam b. Urve’den tahdis etti.

Bize Ebu'l-Abbas es-Seyyari de tahdis etti. Bize Ebu'l-Muveccih tahdis etti. Bize Sadaka b. Muhammed bildirdi. Bize Süleyman, Hişam b. Urve’den tahdis etti.

Bana Muhammed b. Abdullah b. Kureyş de haber verdi. Bize el-Hasen b. Süfyan tahdis etti. Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe tahdis etti. Bize İbn Numeyr ve Ebu Usame, Hişam b. Urve'den tahdis etti. O babasından, o Abdullah b. Cafer b. Ebi Talib’den, o amcası Ali b. Ebi Talib (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oranın (cennetin) kadınlarının en hayırlıları İmran kızı Meryem'dir. Yine oranın kadınlarının en hayırlıları Hatice'dir."

 

Bunu Buhari Sahih'te Sadaka b. Muhammed’den diye rivayet ederken Müslim de Ebu Kayseme ve Ebu Bekr b. Ebi Şeybe’den böylece rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Hakim bu hadisi Müstedrek, III, lS4'te yeniden zikredecektir. Orada da bu hadisin Buhari, Müslim ve diğer kaynaklardaki yeri de sözkonusu edilecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1497- Mülk Suresi  VE  Kabir Azabından Koruyucu (el-Mania) Mülk Suresidir