HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1497- Mülk Suresi  VE  Kabir Azabından Koruyucu (el-Mania) Mülk Suresidir

 

3891- * ... Bize İmran el-Kattan, Katade'den tahdis etti. O Abbas elHuşeni’den, o Ebu Hureyre’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Aziz ve celil olan Allah'ın kitabından otuz ayetten ibaret olan bir sure vardır. Bir adama şefaat etti. Onun cehennemden çıkıp, cennete girmesine sebep oldu."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Benim bu hadisi dinlememde şu: "O sure mülk suresidir" ifadesi düşmüş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2891; İbn Mace, 3786; Ebu Davud, 1400; İbn Hibban, Sahih, 787; İmam Ahmed, Müsned; Hakim, Müstedrek, 1, 565. Hepsi de "ona mağfiret edilinceye kadar (şefaat etti)" şeklindedir. Onların hiçbirisinde onun "cehennem ateşinden çıkıp cennete girmesine sebep oldu" ifadesi yoktur.

 

 

 

**************************************************************

Kabir Azabından Koruyucu (el-Mania) Mülk Suresidir

**************************************************************

 

3892- * ... Bize Süfyan, Asım’dan bildirdi. O Zirr’den, o İbn Mesud (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Adama kabrinde gelinir. Ayakları tarafından ona yaklaşılır, ayakları: Benim tarafımdan benim aleyhime bir yolunuz yoktur, der. Çünkü o (geceleyin) kalkar namaz kılar, beni yani mülk suresini okurdu der. Sonra göğsü tarafından -yahut karnı dedi- ona gelinir. Bu sefer:

Benim bulunduğum yerden benim aleyhime yol bulamazsınız. Çünkü bu kişi beni mülk suresini okurdu der. Sonra başı tarafından ona yaklaşılır. Başı:

Benim tarafımdan aleyhime yol bulamazsınız çünkü bu beni mülk suresini okurdu der. (İbn Mesud devamla) dedi ki: Çünkü o sure kabir azabını engelleyen mania'dır. Bu sure Tevrat'ta mülk suresi adını alır. Kim bu sureyi bir gece okuyacak olursa o pek çok (iyi) bir iş yapmış ve oldukça ileriye (iyi işlerini) götürmüştür.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Abdurrezzak, Musannef, 6025; Taberani, 865ı senedi hasendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1498- Allah'ın ilk Yarattığı Şey Kalemdir