HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1493- Yüce Allah'tan Haşyetle ilgili Bir Başka Olay

 

3882- *Bunun akabinde bize Ebu Abdullah haber verdi, bize Ebu Bekr b. Ebi'd-Dünya tahdis etti. Bana Muhammed b. İshak es-Sakafi tahdis etti. Bunu bize Ebu İshak İbrahim b. Muhammed b. Yahya da imla yoluyla tahdis etti. Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. İshak es-Sakafi tahdis etti. Bana Ahmed b. Mansur, Mansur b. Ammar’dan şöyle dediğini tahdis etti:

Bir hacca gitmiştim. KUfe yollarından bir yolda konakladım. Karanlık bir gecede dışarı çıktım. Gecenin ortasında yüksek sesle birisinin şöyle feryat ettiğini duyuverdim: Allah'ım! İzzetin ve celalin hakkı için yemin ediyorum ki sana karşı işlediğim bu masiyetimle sana muhalefet etmek istemedim. Andolsun sana isyan edip karşı geldiğim vakit ben bu işin cahili idim. Fakat bedbahtlığımın işlemeye desteklediği ve beni ittiği bir günah idi o. Senin üzerime sarkıtmış olduğun gizleyici örtüne aldandım. Cahilliğimle sana isyan ettim, cahilliğimle emrine aykırı hareket ettim. Şimdi senin azabından beni kim kurtaracak. Eğer sen bana ulaşmış olan ipini kesecek olursan kimin ipine tutunacağım. Ah gençliğim, vah gençliğim! Bu feryat eden kişi sözlerini bitirince Allah'ın kitabından ona bir ayet okudum:

"Tutuşturucusu insanlarla taşlar olan o ateşten nefislerinizi ve ailelerinizi koruyunuz. Onun üzerinde (görevli) iri yarı sert tabiatlı melekler vardır." (et-Tahrim, 6) Oldukça şiddetli bir hareket duydum, ondan sonra da hiçbir ses duymadım. Devam ettim. Ertesi gün aynı yoldan geri döndüm. Musallaya konulmuş bir cenaze ile karşılaştım. Oldukça yaşlı bir kadın da vardI. Ona kölenin durumunu sordum, yaşlı kadın beni tanımamıştı. O şöyle dedi: Dün buradan bir adam geçti. Oğluma karşılık Allah ona müstahakkından başkasını vermesin. Oğlum ayakta durmuş namaz kılıyorken o adam Allah'ın kitabından bir ayet okudu. Oğlum da o ayeti işitince derhal ödü patladı ve canını teslim edip yere yığıldı.

 

Bu Allah'a yemin ederim günümüzde nerdeyse aynısını gördüğüm bir hikayedir. Bir adam Kaf suresini okuyordu. Yüce Allah'ın: "O cehennem de: Daha var mı diyecek." (Kaf, 30) buyruğuna varınca, ben: Canı çıkmadan bunu tamamlayamayacak yahut kader onu tamamlamasına fırsat vermeyecek dedim. Bu hadise 1415 yılı ramazan ayı 12. gecesinde olmuştu.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1494- Nasuh Tövbe Her Türlü Günaha Kefarettir