HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1494- Nasuh Tövbe Her Türlü Günaha Kefarettir

 

3883- * ... Bize Süfyan, Simak b. Harb’den tahdis etti. O en- Numan b. Beşir'den, o Ömer b. el-Hattab (r.a)'dan: "Allah'a samimi ve aynı günaha bir daha dönmemekte kararlı olacağınız bir tövbe (Nasüh tövbe) ile tövbe edin." (et-Tahrim, 8) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: (Nasuh tövbe) kulun bir günah işledikten sonra tövbe etmesi ve bir daha o günaha geri dönmemesidir.

 

Senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, vı, 376'da Abdurrezzak, el-Piryabi, Said b. Mansur, İbn Ebi Şeybe, Hennad, Abd b. Humeyd, İbn Cerir, İbnu'l-Münzir, İbn Ebi Hatim ve başkaları tarafından rivayet edildiğini belirtmiştir. Hadis İbn Kesir, IV, 392'de aynı şekilde ve bu yoldandır fakat ayrıca bir kaynak ismi vermemiştir. Hafız İbn Hacer de bu rivayeti el-Metalibu'lAliye, 3785'te kaydederek İbn Meni tarafından rivayet edildiğini söylemiş, senedinin sahih olduğunu da belirtmiştir.

 

 

 

3884- * ... Bize Süfyan b. Uyeyne, Ömer b. Said’den tahdis etti. O babasından, o Abaye el- Esedi’den şöyle dediğini nakletti: Abdullah b. Mesud (r.a) dedi ki: Nasuh (samimi) tövbe her günaha kefarettir ve bu husus Kur'an-ı Kerim'de yer almaktadır. Sonra İbn Mesud: "Ey iman edenler! Allah'a Nasuh bir tövbe ile tövbe edin. Olur ki Rabbiniz günahlarınızı örter. .. " (et-Tahrim, 8) ayetini okudu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 376'da kaynak olarak yalnızca Hakim'i zikretmiştir. Zehebi: Abaye'nin adı Kütüb-i Sitte'de geçmemektedir demiştir.

 

 

 

3885- * ... Bize Utbe b. Yakzan, İkrime'den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "O gün Allah peygamberi ve onunla birlikte olan iman edenleri mahcup etmeyecektir. Nurları önlerinde ve sağlarında koşacak ve diyecekler ki: "Rabbimiz bize nurumuzu tamamla." (et-Tahrim, 8) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Muvahhidler arasından kendisine kıyamet gününde nur verilmeyecek hiçbir kimse yoktur. Münafığın ise nuru söndürülecektir. Mümin de göreceği münafığın nurunun söndürülmesinden ötürü endişe ve korkuya kapılacaktır. Bu sebeple o: "Rabbimiz bize nurumuzu tamamla" diyecektir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 377'de, Beyhaki, el-Ba's ve'n-Nuşur'da ve Hakim sadece rivayet etmişlerdir. Zehebi, Hakim'in değerlendirmesini Utbe vahidir diyerek eleştirmiştir.

 

 

 

3886- * ... Bize Süfyan, Musa b. Ebi Aişe’den tahdis etti. O Süleyman b. Katte’den, o İbn Abbas (r.a)’dan: "İkisi de kocalarına (davalarında) hainlik ettiler." (et-Tahrim, 10) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir:

Onlar zina etmemişlerdi. Nuh'un karısı insanlara: (Nuh (as) için) O bir delidir derdi. Lut'un karısı da misafirlerin geldiğini (Lut'un kavmine) haber verirdi. İşte her ikisinin hainlikleri buydu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 377'de belirtildiği üzere Abdurrezzak, el-Firyabi, Abd b. Humeyd, Said b. Mansur, İbn Ebi'd-Dünya, İbn Cerir ve İbnu'l-Münzir rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

 

 

3887- *Bize Süleyman et-Teymi, Ebu Osman'dan bildirdi. O Selman (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Firavun'un karısına güneşte işkence yapılıyordu. Yanından (işkenceciler) gittiklerinde melekler kanatlarıyla onu gölgelendiriyordu. Cennetteki evini de görüyordu.

 

Bu Buhari ve MÜslim'in şartına göre sahih bir hadis olup bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 377'de belirtilidği üzere İbn Ebi Şeybe, Abd b. Humeyd, İbn Cerir, İbnu'l-Münzir ve Şuabu'l-İman'da Beyhaki rivayet etmiş olup ravileri sikadırlar.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1495- Firavun'un Kızını Tarıyan Kadının Çocuklarıyla Birlikte Şehit Olması. Küçük Yaşta Dört Kişi Konuşmuştur