HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1490- Her Bir Yerde Sizin Nebiniz Gibi Bir Nebi Vardır

 

3875- * ... Bize Şerik, Ata b. es-Saib’den tahdis etti. O Ebu'd-Duha’dan, o İbn Abbas (r.a)’dan: "Allah yedi gökleri ve yerden de onlar gibisini yaratandır." (Talak, 12) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir:

Bunlar yedi yerdir. Her bir yerde de sizin nebiniz gibi bir nebi, Adem gibi bir Adem, Nuh gibi bir Nuh, İbrahim gibi bir İbrahim, İsa gibi bir İsa vardır.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, V, 365'te İbn Cerir, İbn Ebi Hatim ve Şuabu'l-İman ile el-Esma ve's-Sıfat adlı eserlerinde Beyhaki rivayet etmiş. Ayrıca Beyhaki: Senedi sahih olmakla birlikte şazdır. Ebu'd-Duha'ya bu rivayette mutabaat eden biri olduğunu bilmiyorum demiştir. Derim ki:

İbn Kesir, Tefsir'inde bu haberin çeşitli senetlerini de Beyhaki'nin söylediğini nakletmiş ve kendisi ayrıca bir şey söylememiştir.

 

 

 

3876- * ... Bize Şu'be, Amr b. Murre’den tahdis etti. O Ebu'd-Duha’dan, o İbn Abbas (r.a.)’dan Aziz ve Celil Allah'ın: "Yedi gökleri ve yerden de onlar gibisini" (Talak, 12) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Her bir yerde de İbrahim (a.s) gibisi vardır.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Önceki hadisin aynısıdır. Bu hadiste Amr (b. Murre), Ata (b. es-Saib)'e mutabaat etmiş olmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1491- ''Allah'ın Sana Helal Kıldığı Şeyi Niçin Haram Edersin''(Tahrım, 1) Ayetinin Nüzul Sebebi