HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1491- ''Allah'ın Sana Helal Kıldığı Şeyi Niçin Haram Edersin''(Tahrım, 1) Ayetinin Nüzul Sebebi

 

3877- ... Bize Süleyman b. el-Muğire tahdis etti. Bize Sabit, Enes (r.a)'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın bir cariyesi vardı. Onunla birlikte oluyordu ama Aişe ve Hafsa (bu hususta) ona o kadar etki yaptılar ki sonunda onu kendisine haram etti. Bu sebeple Allah da şu: "Ey Peygamber! Zevcelerinin hoşnutluğunu arayarak Allah'ın sana helal kıldığı şeyi niçin haram edersin?" (et-Tahrim, 1) ayetini sonuna kadar indirdi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai, VII, 71; ed-Durru'l-Mensur, VI, 366'da sadece Nesai, Hakim ve İbn Merduye kaynak olarak zikredilmiştir. Senedi kavidir.

 

 

 

3878- ... Bize Süleyman, Salim el-Af tas’dan tahdis etti. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Bir adam ona geldi ve adam: Karımı kendime haram ettim, dedi. İbn Abbas: Yalan söylüyorsun, o sana haram değildir dedikten sonra şu: "Ey Peygamber! Zevcelerinin hoşnutluğunu arayarak Allah'ın sana helal kıldığı şeyi niçin haram edersin." (et-Tahrim, 1) ayetini okudu.

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Müslim ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Salim el-Ahtas'dan ötürü Hakim'in de belirteceği gibi Buhari'nin şartına göredir. Ben bu hadisi başka bir kaynakta tespit edemedim, tetkik edilmelidir.

 

 

 

3879- * ... Bize Abdurrezzak, es-Sevri’den bildirdi. O Mansur’dan, o Rib'i’den, o Ali b. Ebi Talib (r.a)’dan Aziz ve Celil olan Allah'ın: ''... O ateşten nefislerinizi ve ailelerinizi koruyun." (et-Tahrim, 6) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Kendinize ve ailelerinize hayn öğretiniz.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 375'te belirtildiği üzere Said b. Mansur, İbn Cerir, İbnu'l-Münzir, el- Firyabi, Abd b. Humeyd ve Abdurrezzak bu hadisi rivayet etmiştir. Dediği gibi Buhari ve Müslim'in şartına göredir.

 

 

 

3880- * ... Bize Mis'ar, Abdulmelik b. Umeyr’den bildirdi. O Abdurrahman b. Sabit'tan, o Amr b. Meymiln’dan, o Abdullah b. Mesud (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Allah'ın Kur’an -1 Kerim'de: ''Tutuşturucusu insanlarla taşlar olan" (et-Tahrim, 6) buyruğunda sözünü ettiği taşlar kibritten taşlardır. Allah o taşları kendi nezdinde nasıl dilemişse yahut dilediği gibi yaratmıştır.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 375. Hadisi Taberani de Abdullah b. Muhammed’den, o el-Firyabi’den daha önceden geçtiği üzere rivayet etmiş ve Heysemi de Abdullah dolayısıyla (VII, 127) zayıf olduğunu söylemiştir. Derim ki: Ama Hakim'in senedinin ravileri sika ve sağlam ravilerdir. Abdulmelik ile ilgili pek güçlü olmayan bazı eleştirilere rağmen bu böyledir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1492- Ensardan Bir Gencin Cehennem Ateşi Korkusuyla Vefat Etmesi