HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1489- "Kim Allah'tan Korkarsa Ona Bir Çıkış Yolu ihsan Eder" (Talak, 2) Ayetinin Nüzul Sebebi

 

3872- ... Bize Kehmes b. el-Hasen et-Temimi, Ebu's-Selil Durayb b. Nukayr el- Kaysi’den şöyle dediğini tahdis etti: Ebu Zerr (r.a) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu: "Kim Allah'tan korkarsa ona bir çıkış yolu ihsan eder ve ona ummadığı bir yerden rızık verir." (Talak, 2-3) ayetini okumaya başladı. (Ebu Zerr) dedi ki: Ben uyuklayıncaya kadar o bunu tekrar edip durdu ve: "Ey Ebu Zerr! Eğer insanlar bu ayetin gereğini yerine getirecek olurlarsa onlara yeter" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 4220; İbn Kesir, Tefsir, IV, 379'da belirttiği gibi Müsned'inde İmam Ahmed; ed-Durru'l-Mensur, VI, 355'te de belirtildiği üzere es-Sünenu'l-Kübra'da Beyhaki rivayet etmiştir. el-Busiri, Misbahu'z-Zucace'de ravileri sika olmakla birlikte munkatıdır. Çünkü Durayb, Ebu Zerr'e yetişmemiştir demektedir.

 

 

 

3873- * ... Bize Ubeyd b. Kesir el-Amiri tahdis etti. Bize İsrail tahdis etti, bize Ammar b. Ebi Muaviye, Salim b. Ebi'l-Ca'd'den tahdis etti. O Cabir b. Abdullah (r.a.)'tan şöyle dediğini nakletti: Şu: "Kim Allah'tan korkarsa ona bir çıkış yolu ihsan eder ve ona ummadığı bir yerden rızık verir." (Talak, 2-3) ayeti Eşcalılardan bir adam hakkında nazil olmuştur. Bu kişi fakir, eli dar ve aile fertleri çok birisi idi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanına geldi. Ondan bir şeyler dilendi. Allah Rasulü ona: "Allah'tan kork (takvalı ol) ve sabret" buyurdu. O da arkadaşlarının yanına döndü. Ona:

Allah rasulü sana ne verdi, dediler. O: Bir şey vermedi. Bana: "Allah'a karşı takvalı ol ve sabret" buyurdu, dedi. Aradan kısa bir süre geçmeden vaktiyle düşmanların ellerine geçirdikleri (esir aldıkları) bir oğlu birkaç koyun ile birlikte geldi. Adam Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanına giderek ona koyunların durumunu sorup olayı da anlattı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da: "Onları yiyebilirsin" buyurdu. Bunun üzerİne de: "Kim Allah'tan korkarsa ona bir çıkış yolu ihsan eder ve ona ummadığı bir yerden rızık verir." (Talak, 2-3) buyruğu nazil oldu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hakim'in müfred rivayetlerinden birisi gibi görülüyor. Çünkü ed-Durru'l-Mensur, VI, 352'de başka bir kaynak adı da vermemektedir. Zehebi bu hususta Hakim'i eleştirip şöyle demektedir: Münker bir hadistir. Abbad dağ kadar Rafızi birisidir, Ubeyd meçhul bir ravidir. Bunu el-Ezdi söylemiştir.

 

 

 

3874- * ... Bize Cerir, Mutarrif b. Tarif’den bildirdi. O Amr b. Salim’den, o Ubey (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Bakara suresinde bulunan ve kadınların çeşitli iddetlerinde birkaç iddetine dair ayet nazil olunca ashab: Geriye daha yine kadınların iddet çeşitlerinden bazı iddetler (hükümleri açıklanmadan) kaldı. Çünkü küçüklerle büyükler sözkonusu edilmediği gibi ay hali kesilmiş ve hamile kadınların iddetleri de sözkonusu edilmemiştir dediler. Bunun üzerine aziz ve celil olan Allah da (küçük) nisa suresi (diye bilinen Talak suresi)ndeki şu ayeti indirdi: "Kadınlarınız arasından ay halinden kesilmiş olanlarla asla ay hali olmayanların (iddetleri) hakkında şüphe ederseniz onların iddeti üç aydır. Hamile olanların iddetleri ise yüklerini bırakmalarıdır." (Talak, 4)

 

Senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 357'de belirtildiği gibi bunu İshak b. Rahuye, İbn Cerir, İbnu'l-Münzir, İbn Ebi Hatim, İbn Merduye ve es-Sünenu'l-Kübra'da Beyhaki rivayet etmişlerdir. Hadis bütün bu kaynaklarda bu yoldandır. Ayrıca İbn Kesir, IV, 381. Amr b. Salim'in rivayet ettiği hadis sıhhat derecesine ulaşmaz. İbn Hacer, Takribu't- Tehzib, 8239 nolu biyografide makbuldür demektedir. Geri kalan raviler de sebt (sağlam) kişilerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1490- Her Bir Yerde Sizin Nebiniz Gibi Bir Nebi Vardır