HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1485- Cuma Suresi  VE  (Cuma günü) Namazı Uzun Tutun, Hutbeyi de Kısa Kesin

 

3861 - * ... Bize Amr b. Ebi Kays, Ata b. es-Saib’den tahdis etti. O Meysere’den rivayet ettiğine göre Cuma suresinin başını teşkil eden şu: "Göklerde ve yerde olan her şey melik, kuddüs, aziz, hakim olan Allah'ı tesbih ederler." (el-Cuma, 6211) ayetine karşılık Tevrat'ta yedi yüz ayet yazılıdır.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 320-321'de belirtildiği gibi İbnu'l-Münzir ve Şuabu'l-İman'da Beyhaki tahriç etmişlerdir. Ata'nın hafızası son zamanlarda karışmıştır. Meysere makbul bir ravidir, hadis mürseldir.

 

 

 

3862- Bize adaletli el- Hasen b. Yakub haber verdi, ... Davud b. Ebi Hind'den. Bize -lafız kendisinin olmak üzere- Ali b. İsa da tahdis etti. .. Davud b. Ebi Hind’den, o İkrime’den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Ebu Cehil namaz kılmakta olan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanından geçti. Ben ey Muhammed sana namaz kılmanı yasaklamamış mıydım? Sen de biliyorsun ki burada (Mekke'de) meclisinde oturanların sayısı benden daha çok olan kimse yoktur dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona yüksek sesle karşılık verdi. Cebrail (a.s) da: "O halde çağırıversin meclisini biz de çağırıveririz zebanileri." (el-Alak, 17-18) buyruklarını getirdi. Allah'a yemin olsun ki eğer meclisinde oturup kalkanları çağırmış olsaydı azap zebanileri de onu yakalayacaktır.

 

Senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3346. Hasen. garib. sahihtir diyerek; İmam Ahmed, Müsned, 2321, 3045; Taberani, Kebir, 11950; Buhari, 4958 değişik bir lafızIa. Ayrıca bk. ed-Durru'l-Mensur, VI, 656

 

 

 

********************************************************************

(Cuma günü) Namazı Uzun Tutun, Hutbeyi de Kısa Kesin

********************************************************************

 

3863- ... Bize İsmail b. Ebi Halid, Kays b. Ebi Hazim’den bildirdi. O Abdullah b. Mesud (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Şu namazı uzun kılın, bu hutbeyi de kısa kesin buyurdu. Bu sözleriyle Cuma namazını kastetmektedir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, 8566; Buhari, el-Edebu'l-Müfred, 789 muhtasar olarak; İmam Malik, Muvatta, 88; Mecmau'z-Zevaid, X, 249'da ravilerinin sika olduğunu belirtmektedir. Sahih bir hadistir. Müslim'de de buna yakın bir rivayet Ammar b. Yasir'den diye zikredilmektedir.

 

 

 

3864- ... Bize Abdulaziz b. Muhammed babasından tahdis etti. O Esid b. Ebi Esid’den, o Abdullah b. Ebi Katade’den, o babası (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bir zorunluluk olmadan üç defa Cuma namazını terk eden bir kimsenin kalbini Allah mühürler."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, II, ın'de belirtilidği üzere İmam Ahmed Müsned'inde sahih bir senede rivayet etmiştir. Bunun şahidi de Ebu'l-Cadd ed-Damri'nin rivayet ettiği hadistir. Bu hadiste daha önce Hakim, Müstedrek, I, 280'de (1073 numaralı hadis olarak) geçmiş bulunmaktadır. (Ayrıca 6679 numara ile de gelecektir.)

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1486- Münafikun Suresinin Nüzul Sebebi