HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1484- Müellife Kadar Müteselsilen Saf Suresinin Okunması

 

3859- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize el-Abbas b. el-Velid b. Mezyed bildirdi. Bana babam haber verdi, bize el-Evzai tahdis etti.

Bize Ebu Bekr Muhammed b. Ahmed b. Baleveyh de tahdis etti. Bize Muhammed b. Ahmed b. en-Nadr tahdis etti. Bize Muaviye b. Amr tahdis etti. Bize Ebu İshak el-Fezari, el-Evzai'den tahdis etti. O Yahya b. Ebi Kesir’den (şöyle dediğini nakletti): Bana Ebu Seleme b. Abdurrahman, Abdullah b. Selam (r.a.)’dan şöyle dediğini tahdis etti: Bir araya gelip toplandık ve (bazı hususları) müzakere ettik. Hangimiz Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a gidip Allah'ın en sevdiği amel hangisidir? diye soracak dedik. Sonra bizden birimizin onun huzuruna gitmesinden çekinerek etrafa dağıldı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize haber göndererek bizi topladı. Birbirimize bakmaya başladık. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere: "Göklerde ve yerde olan her şey Allah'ı tesbih eder. O azizdir, hakimdir. Ey iman edenler yapmayacağınız şeyi niçin söylersiniz. Yapmayacağınız şeyi söylemeniz Allah'ın yanında büyük bir hışmı gerektirir." (es-Saf, 1-3) buyruğundan itibaren bize surenin sonuna kadar okudu. Ebu Seleme dedi ki: Abdullah b. Selam da sureyi başından sonuna kadar bize okudu. Yahya dedi ki: Ebu Seleme bize sureyi başından sonuna kadar okudu. el-Evzai dedi ki: Yahya b. Ebi Kesir sureyi başından sonuna kadar bize okudu. Ebu İshak el-Fezari dedi ki: el-Evzai sureyi başından sonuna kadar bize okudu. Muaviye b. Amr dedi ki: Ebu İshak el-Fezari de başından sonuna kadar sureyi bize okudu. Muhammed b. en-Nadr dedi ki: Muaviye b. Amr da sureyi başından sonuna kadar bize okudu. Ebu Bekr b. Baleveyh dedi ki: Muhammed b. Ahmed b. Nadr da sureyi başından sonuna kadar bize okudu. Hakim dedi ki: Ben de diyorum ki Ebu Bekr b. Baleveyh de sureyi başından sonuna kadar bize okudu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bu-

nu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 452; Tirmizi, 3309; Hakim, Müstedrek, Il, 69'da (2431-2434 numaralı hadisler ile aynı şekilde 2459 numaralı hadise de bakınız). Bk. İbn Kesir, Tefsir, VIII, 336. Senedinde müstensihlerin tahrifinden kaynaklanan farklılıklar vardır. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. Hadisi zikreden kaynaklar için az önce belirtilen yere de bakınız. Bu sahih bir senettir.

 

 

 

3860- ... Bize Cerir, el-A'meş’den bildirdi. O el-Minhal b. Amr’dan, o Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: İsa (a.s) arkadaşlarından on iki kişi ile bir evde buluşmak üzere sözleşti. Evin bulunduğu taraftan bir başka yerde başını silkeleyerek yanlarına çıkageldi -ve uzunca bir hadis zikretti.- Sonunda da şöyle dedi: Aziz ve celil olan Allah da: "Biz de iman edenleri düşmanlarına karşı destekledik de üstün gelenler oluverdiler." (es-Saf, 14) buyruğunu indirdi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Eğer Ameş tedlis yapmadıysa senedi sahihtir. Hadis aynı şekilde İmam Ahmed ve Nesai tarafından da uzunca kaydedilmiş bulunmaktadır. Ayrıca bk. İbn Kesir, IV, 363

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1485- Cuma Suresi  VE  (Cuma günü) Namazı Uzun Tutun, Hutbeyi de Kısa Kesin