HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1483- Utbe'nin iki Kızı Olan Hind ve Fatıma'nın (Nebi -s.a.v.'e) Bey'at Etmeleri

 

3858- *Bize fakih Ebu Bekr Ahmed b. Süleyman Bağdat'ta haber verdi. Bize Kadı İsmail b. İshak tahdis etti. Bize fakih Şeyh Ebu Bekr b. İshak da tahdis etti, bize el-Abbas b. el-Fadl elİsfM! bildirip (İsmail ile birlikte) dediler ki: Bize İsmail b. Ebi Uveys tahdis etti. Bana kardeşim Süleyman b. Bilal’den tahdis etti. O İbn Aclan’dan, o babasından, o Utbe b. Rabia b. Abdi Şems'in kızı Fatıma’dan rivayet ettiğine göre Huzeyfe b. Utbe (r.a) kendisini ve Utbe kızı Hind'i Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanına ona bey'at etmek üzere götürmüştü. (Fatıma) dedi ki: Allah Rasulü bizden söz aldı ve bize şart koştu. (Fatıma) dedi ki: Ben ona: Amcamın oğlu sen kavmim arasında bu bu musibetlerden ya da bu hallerden herhangi bir şey biliyor musun? dedim. Bu sefer Ebu Huzeyfe: Yeter konuşma ona bey'at et çünkü bu şartlarla ona bey'at edilmekte ve o bu şartları koşmaktadır dedi. Bu sefer Hind şöyle dedi: Hırsızlık yapmayacağıma dair sana bey'at etmiyorum çünkü ben kocamın malından çalıyorum dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini geri çekti, Hind de elini geri çekti. Sonunda Ebu Süfyan'a haber gönderdi ve ondan Hind için helallik diledi. Ebu Süfyan dedi ki:

Yaş olan şeyleri evet helal ediyorum, kuru olan şeylere gelince hayır olmaz dedi. (Fatıma) dedi ki: Sonra ona bey'at etti. Arkasından Fatıma dedi ki: Senden önce senin içinde bulunduğun çadırdan daha çok nefret ettiğim bir çadır yoktu. İçindekilerle birlikte o çadırı Allah'ın başkalarının talanına vermesini de her şeyden çok seviyordum. Artık Allah'a yemin ederim ki senin çadırından Allah'ın mamur etmesini daha çok istediğim, ona bereket ihsan etmesini daha çok sevdiğim bir başka çadır yoktur. Buna karşılık Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da "Evet öyle Allah'a yemin ederim ki sizden hiçbir kimse tarafından kendi çocuğundan ve babasından daha çok sevilmediğim sürece hiçbiriniz iman etmiş olmazsınız" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, Vi, 317'de yalnızca Hakim kaynak olarak gösterilmiştir. Orada Nebi

(Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a bey'at verme hadislerine dair pek çok rivayeti kaydetmiştir. Bu rivayetleri orada görebilirsiniz.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1484- Müellife Kadar Müteselsilen Saf Suresinin Okunması