HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1481- "Benim de Düşmanım, Sizin de Düşmanınız Olanları Veliler Edinmeyin" (el-Mumtehine, 1) Ayetinin NüzuI Sebebi

 

3855- * ... Bize Adem b. Ebi İyas tahdis etti. Bize Verka, İbn Ebi Necih'ten tahdis etti. O Mücahid'den, o İbn Abbas (r.a.)'dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Ey iman edenler! Benim de düşmanım, sizin de düşmanınız olanları kendilerine sevgi ile (haber) ulaştırarak ... veliler (dostlar) edinmeyin ... Allah yaptıklarınızı en iyi görendir." (el-Mücadele, 1-3) buyruğuna kadar olan ayetleri indirdi. Bu buyruklar Hatıb b. Ebi Beltaa'nın ve onunla birlikte olanların Kureyş kafirlerine onları (tehlikeden) sakındırmak üzere mektup yazmaları üzerine nazil olmuştu. Yüce Allah'ın: "İbrahim'in babasına söylediği sözü müstesna" (el-Mumtehine, 4) buyruğuna gelince onlara İbrahim'in babasına mağfiret dilemesini örnek alarak müşriklere mağfiret dilemeleri yasaklanmış oldu. Yüce Allah'ın: "Rabbimiz bizi inkar edenler için fitne konusu kılma." (Mumtehine, 5) buyruğuna gelince onlar eliyle de senin nezdinden gelecek bir azap ile de bizi azaplandırma. O vakit onlar: Bunlar (bu iman edenler) hak üzere olmuş olsalardı bu musibet onları gelip bulmazdı diyeceklerdi demektir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, II, 304'te de görüldüğü gibi bu hadisi bu şekilde yalnızca İbnu'l-Münzir rivayet etmiştir. Bu hadisin bir kısmı Buhari ve Müslim'de Ali (r.a) hakkında yer almış çok sayıda şahidi de vardır. Bu haberi mürselolarak Mücahid'den ed-Durru'l-Mensur, VI, 303-304'te görüldüğü üzere Abd b. Humeyd ve başkaları da rivayet etmiş bulunmaktadır. Hakim'in senedi meşhur ve kavidir.

 

 

 

3856- * ... Ata b. es-Saib’den, o Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Andolsun ki onlarda sizin için ... güzel bir örnek vardır." (el-Mumtehine, 6) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: İbrahim'in ve onunla birlikte bulunanların yaptıklarında -müşrik olan babasına mağfiret dilemesi dışında- (sizin için güzel bir örnek vardır) demektir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ata'nın hafızasının (son dönemlerde) karışması olmasaydı senedi sahihtir. ed-Durru'l-Mensur, VI, 30S'te İbnu'l-Münzir ve İbn Ebi Hatim tarafından rivayet edildiği belirtilmektedir. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1482- Müşriklerin Hediyelerini Kabul Etmek