HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1472- Sair Ümmetler Arasından Kurtuluşa Eren Fırkaya Dair

 

3842- ... Bize es-Sa'd b. Hazm, Akil b. Yahya'dan tahdis etti. O Ebu İshak el-Hemdani'den, o Suveyd b. Gafale'den, o İbn Mesud (r.a.)'dan: "Ona uyanların kalplerine şefkat ve merhamet koyduk. Kendiliklerinden ortaya koydukları ruhbanlığa gelince biz onu üzerlerine farz kılmadık. Ancak Allah'ın rızasını aramak için (kendileri çıkarmışlardır). Sonra gereği gibi ona riayet etmediler. Onlardan iman edenlere ise ecirlerini verdik. Onlardan birçoğu ise fasıklardır." (Hadid, 27) buyruğu hakkında İbn Mesud dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Ey Abdullah b. Mesud" buyurdu. Ben -Üç defa- buyur ey Allah'ın RasulÜ dedim: O: "İman kulplarının en sağlamının hangisi olduğunu biliyor musun?" dedi. Ben Allah ve RasulÜ en iyi bilir dedim. o: "İmanın en sağlam (kulb)u Allah için sevmek, onun için buğzetmek suretiyle Allah yolunda veli edinmek (dostluk etmek ya da etmemek)tir. Ey Abdullah b. Mesud" Ben -üç defa- buyur ey Allah'ın Rasulü dedim. "İnsanların en faziletlisinin kim olduğunu biliyor musun?" dedi. Ben: Allah ve Rasulü en iyi bilir dedim. o: "Amel bakımından insanların en faziletlileri dinlerinde fakih olmaları halinde (iman edenler) dir. Ey Abdullah b. Mesud" Ben -üç defa- buyur emrine hazırım dedi. o:

"İnsanların en bilgilisinin kim olduğunu biliyor musun?" dedi. Ben Allah ve Rasulü en iyi bilir dedim. Şöyle buyurdu: "İnsanların en bilgilisi insanlar ihtilafa düştükleri vakit hakkı en iyi görenleridir. İsterse amel bakımından kusurlu olsun, isterse kıç ı üzerinde sürünen bir kişi olsun. Bizden öncekiler (hristiyanlar) yetmiş iki fırkaya ayrılarak ihtilafa düştü. Bunlardan üç fırkası kurtuldu, diğerleri helak oldu. Bir fırka krallara karşı durdu. Allah'ın dini ve Meryem oğlu İsa'nın dini üzere öldürülünceye kadar krallarla savaştı. Bir diğer fırkanın krallara karşı duracak güçleri yoktur. Bu sebeple kendi kavimleri arasında kalmaya devam ettiler. Onları Allah'ın dinine ve Meryem oğlu İsa'nın dinine çağırdılar. Krallar onları öldürdü ve testerelerle biçtiler. Bir diğer fırkanın ise ne krallara karşı duracak, ne de kendi kavimleri arasında kalacak güçleri vardı. Bu sebeple onları Allah'ın dinine ve Meryem oğlu İsa'nın dinine davet ettiler. Sonra da dağlara çıktılar. Orada ruhbanlık yaptılar. İşte Allah'ın haklarında: "Kendiliklerinden ortaya koydukları ruhbanlığa gelince biz onu üzerlerine farz kılmadık. Ancak Allah'ın rızasını aramak için (kendileri onu çıkarmışlardı.) Sonra gereği gibi ona riayet etmediler ... fasıklardı." (Hadid, 27) buyurduğu kimseler bunlardır. Bu sebeple "müminler ancak bana iman edip, beni tasdik edenlerdir. Fasıklar ise beni inkar edip, kabul etmeyerek kafir olanlardır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, 10357 ve 10531. Mecmau'z-Zevaid, VII, 261'de: Taberani bunu iki senetle rivayet etmiştir. Bir senedinin ravileri Bukeyr b. Maruf dışında Sahih 'in ravileridir. Ahmed ve başkaları onun sika olduğunu söylemişlerdir. Bununla birlikte bir parça zayıftır demektedir. Derim ki: Hadisi ayrıca Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 25; Taberani, Sağir, 223-224; Evsat, 11-12; İbn Cerir, XXVII, 239; İbn Kesir, Tefsir, IV, 316'da belirttiği üZere Ebu Ya'la; Yine İbn Kesir'in (IV, 3 15)'te belirttiği üzere İbn Ebi Hatim rivayet etmiştir. Zehebi, es-Sakk'ın hocası yani Akil b. Yahya sebebiyle illetli olduğunu söyleyerek Buhari hadisi münkerdir dediğini nakletmektedir. Heysemi de bir başka yerde (Mecmau'z-Zevaid, i, 90 ve 163'te) buna dayanmaktadır. Derim ki: Heysemi'nin Bekr b. Maruf dışında ravileri Sahih'in ravileridir dediği diğer yoldan gelen rivayetle hadisin çoğunluğunda buna mutabaatta bulunulmuştur. Bu durumda bu rivayetin zayıf olduğunu söylemenin uygun gerekçesi kalmamıştır. Hasen olduğunu söylemek ise doğru olandır. Ayrıca hadisin bazı bölümlerinin çeşitli şahitleri bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1473- Zihar Kefaretinin Evs b. es-Samit Hakkındaki inişi