HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1422- La ilahe illallah Diyen Hemen Arkasından Elhamdulillah Desin

 

3691- * ... Bize Ali b. el- Huseyn b. Şakik tahdis etti: Babamı şöyle derken dinledim: Bize el-Huseyn b. Vakid bildirdi, bize el-A'meş, Mücahid’den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: La ilahe illallah diyen hemen arkasından elhamdulillahi Rabbi'l-alemin desin. Bununla Aziz ve Celil Allah'ın: "O halde dini yalnız ona halis kılanlar olarak ona dua edin, alemlerin Rabbi Allah'a hamdolsun (deyin)" (Mumin, 65) buyruğunu kastetmektedir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Mevkuf, sahih bir rivayettir.

 

 

 

3692- ... Bize Said b. Yezid, Ebu's-Semh’den tahdis etti. O İsa b. Hilal es-Sakafi’den, o Abdullah b. Amr b. el-As (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Eğer şundan bir kurşun (yahutta oldukça birbirine sıkı sıkıya geçirilmiş bir yığın) şunun gibi" bu arada kafatası büyüklüğünde bir işaret yaptı "Gökten yere bırakılacak olursa -ki aradaki mesafe beş yüz yıldır- gece olmadan yere kesinlikle ulaşır" buyurdu ve Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman boyunlarında tasmalar ve zincirler bulunacak, sürüklenecekler kaynar suda sonra ateşte yakılacaklar." (Mumin, 71-72) ayetlerini okudu.

 

Bu senedisahih birhadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2591 hasen, sahihtir diyerek; İmam Ahmed, Müsned, 6873, 6874. Her iki kaynakta ayetin okunduğu söz edilmemektedir. ed-Durru'l-Mensur, V, 669'da ayrıca İbn Merduye, el-Ba's ve'n-Nuşur adlı eserinde Beyhaki tarafından da rivayet edildiği belirtilmektedir. Burada gösterilen kaynaklardaki şekliyle hadisin bütününden bir parça düşmüş bulunmaktadır ki o da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a ait şu buyruktur: "Eğer bu parça o zincirin baş tarafından bırakılacak olursa geceli gündüzlü kırk yıl boyunca yol alacağı halde yine dibine ulaşamayacaktır:

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1423- Fussilet Suresi - Bu Arapça Dili ismail'e ilham Edildi