HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1423- Fussilet Suresi - Bu Arapça Dili ismail'e ilham Edildi

 

3693- * ... Bize UbeyduIlah b. Sa'd b. İbrahim ez-Zühri tahdis etti. Bana amcam tahdis etti. Bana babam Süfyan es-Sevr!’den tahdis etti. O Cafer b. Muhammed’den, o babasından, o Cabir (r.a)’den rivayet ettiğine göre RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bilen bir kavim için ... Arapça bir Kur'an olarak (indirilmiş bir kitaptır)" (Fussilet, 3) buyruğunu okudu. Sonra RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bu dil İsmail'e ilham edilerek öğretilmiştir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Buna dair açıklamalar daha önce II, 343 (3368 numaralı hadis)'de geçmiş bulunmaktadır. Zehebi burada şunları söylemektedir: Müslim'in şartına göre (sahihtir) demek onun hakkıdır. Ancak hadisin etrafında dönüp dolaştığı ravi İbrahim b. İshak el-Museyli'dir. Bu da hadis sirkati yapanlardan birisidir. (Hadis sirkati için bk. Abdullah Aydınlı, Hadis Istılahları Sözlüğü, s. 276 -Çeviren-)

 

 

 

3694- * ... Bize Ebu Tumeyle, el- Huseyn b. Vakid’den tahdis etti. O Abdullah b. Bureyde’den, o babasından: "Apaçık Arapça bir lisan ile" (eş-Şuara, 195) buyruğu hakkında: Curhumlulerin lisanı ile diye açıkladığını nakletmektedir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, v, 177'de İbnu'I-Münzir ve İbn Ebi Hatim tarafından rivayet ettiği

belirtilmektedir. Ayrıca İbn Abbas'tan da onun bir şahidini zikretmiş bulunmaktadır.

 

 

 

3695- * ... Bize Damra, Sa'd b. Abdullah b. Sa'd’dan tahdis etti. O babasından, o Ebu'd-Derda (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamın Kur'an okuyup, lahn yaptığını (yanlış okuduğunu) işitince Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kardeşinizi irşad ediniz (ona doğru okuyup, konuşmayı öğretiniz)" buyurdu.

 

Senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Suyuti, el-Cami'u'l-Kebir, no: 2830'da kaynak olarak yalnızca Hakimi göstermiştir. Ravileri sikadırlar.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1424- Kur'an'ın irabını (Dil bilgisi, Grameri) Öğreniniz, Garib Lafızlarını Araştırınız