HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1418- Sur Kendisine Üfürülen Bir Boynuzdur

 

3683- ... Bize Ma'mer, Süleyman et-Teym!’den bildirdi. O Bişr b. Şiğaf etTemimi’den, o Abdullah b. Amr b. el-As'tan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den aziz ve celil olan Allah'ın: "Sura üfürülmüş olacaktır." (Zümer, 68) buyruğu hakkında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den: "O içine üflenen bir boynuzdur" dediğini nakletmektedir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4742; Tirmızı, 2430 hasen bir hadistir ve bunu başka birisi Süleyman et - Teymi'den diye rivayet etmiştir diyerek. Derim ki: Hadisin Tirmızi'deki senedinde Süleyman ile Bişr arasında "Eslem el-Idi" vardır. Hadis Darimi, II, 325; İbn Hibban, Sahih, 7312. İleride Hakim, II, 506 (3924 numaralı hadis olarak) yeniden kaydedecektir. Orada senedinde Eslem el-Idi de vardır. Aynı şekilde hadisi ıV, 560'da (8723 numara ile) yeniden kaydedecektir.

 

 

 

3684- ... Bize Muhadır b. el-Muverri', Hişam b. Urve’den bildirdi. O babasından, o Aişe (r.anha)’den rivayet ettiğine göre, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın hanımlarına:

Bir kadın kendisini bağışlamaktan haya etmez mi? diyordu. Bunun üzerine yüce Allah Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın hanımları hakkında: "Hanımlarından kimi dilersen geri bırakabilirsin, kimi dilersen yanına alabilirsin." (Ahzab, 51) ayetini indirdi. Aişe (r.anha) da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a: Gördüğüm kadarıyla Rabbim senin arzunu gerçekleştirmek hususunda çok çabuk hareket ediyor dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunlar bu hadisi bu lafızlarla tahriç etmemişlerdir. 

 

Diğer Tahric: Buhari, 4510; Müslim, 1464; Ebu Davud, 2136; Nesai, VI, 54; İbn Mace, 2000. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır. Çünkü hadis hem Buhari, hem Müslim'de vardır.

 

 

 

3685- ... Bize Vuheyb tahdis etti, bana İbn Cureyc Aziz ve Celil Allah'ın: "Bundan sonra kadınlar ve bunların birini başka zevcelerle değiştirmen sana helalolmaz." (Ahzab, 52) buyruğu hakkında İbn Cureyc bana tahdis edip dedi ki: Bana Ata, Ubeyd b. Umeyr’den tahdis etti. O Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Allah kendisine hanımlar ile evlenmeyi (yeniden) helal kılmadan vefat etmemiştir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai, VI, 56; Tirmizi, 3216 bir başka yoldan Aişe'den hasen, sahih bir hadistir diyerek. Derim ki: Hadis dediği gibidir. Hadisi ayrıca yine Nesil!, es-Sünenu'l-Kübra, 11415; İbn Cerir, Tefsir, XXII, 32; İbn Hibban, Sahih, 6366; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, VII, 54; ed-Durru'l-Mensur, VI, 637'de. Ayrıca Abdurrezzak, Said b. Mansur, Abd b. Humeyd, en-Nasih ve'l-Mensuh adlı eserinde Ebu Davud, İbnu'l-Münzir ve İbn Merduye tarafından da rivayet edildiğini belirtmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1419- Mu'min Suresi - "Ha, Mim"ler Kur'an'ın Atlasıdır