HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1419- Mu'min Suresi - "Ha, Mim"ler Kur'an'ın Atlasıdır

 

3686- * ... Bize Süfyan, İbn Ebi Necih’den tahdis etti. O Mücahid’den şöyle dediğini nakletti: Abdullah b. Mesud (r.a): "Ha, Mimler Kur'an'ın atlasıdır" dedi.

 

Diğer Tahric: Bu rivayeti Ebu Ubeyd, Fedailu'l-Kuran, s. 137'de el-Eşcai'den, o Süfyan'dan böylece rivayet etmiştir. Bundan sonraki rivayette yine Ebu Ubeyd tarafından kaydedilmiş olmakla birlikte senedinde müphem bir ravi vardır. Aynı şekilde hadis İbn Ebi Şeybe, Fedailu'l-Kuran, 557'de yer almıştır. Her iki eserde ed-Durru'l-Mensur, V, 643'te yer almakta birincisinin İbnu'd-Durays, İbnu'l-Münzir, Şuabu'l-İman'da Beyhaki ve kaydedilenler tarafından rivayet edildiğini belirtirken ikincisinin de ayrıca İbn Sad ve Muhammed b. Nasr tarafından (V, 644) rivayet edildiğini belirtmiştir. Hakim'in bundan sonraki rivayette: "Süfyan dedi ki" şeklindeki sözü bundan önceki senet ile muttasıl bir sözdür. Birincisinin senedi sahihtir, ikincisinin senedi ise müphem olan ravi sebebiyle zayıftır.

 

 

 

3687- Süfyan dedi ki: Bana Habib b. Ebi Sabit de bir adamdan tahdis ettiğine göre o Ebu'd-Derda'nın yanından bir mescit bina etmekte iken geçti. Bu nedir? diye sordu. Ebu'd-Derda: Bu Ha, Mim hanedanı (Ha, Mim sureleri) içindir dedi. 516

 

 

3688- ... Bize İsrail bildirdi, bize Ebu İshak, Ebu'l-Ahvas’dan bildirdi. O Abdullah b. Mesud (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Rabbimiz bizi iki kere öldürdün, iki kere de dirilttin." (Mumin, 11) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Bu Bakara suresinde yer alan: "Siz daha önce ölüler idiniz de sizi o diriltti. Sonra sizi yine o öldürecek sonra sizi o diriltecek ve sonunda yine yalnız ona döndürüleceksiniz." (el- Bakara, 28) ayeti gibidir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebir, 9044'te Abdullah b. Muhammed'den, o el-Firyabi'den, o İsrail'den, o

Ebu İshak'tan, o Ebu'd- Duha'dan, o Abdullah'tan diye rivayet etmiştir. Heysemi adeti üzere Taberani'nin hocası olan Abdullah b. Muhammed b. Said b. Ebi Meryem dolayısıyla (VII, 102) zayıf olduğunu belirtmiştir. Şu kadar var ki Hakim'in senedi böyle bir itirazdan uzaktır. Bununla da eğer Taberani'nin hocası hata etmemişse Firyabi'nin senedi de esenliğe kavuşmuş olur. Evet, geriye hadiste Ebu İshak'a olan muhalefet kalmaktadır. Ebu İshak da tedlis yapan bir ravidir. (Burada) ise anane yapmıştır (an lafzını kullanarak rivayette bulunmuştur) ama Ebu İshak'ın bu hadisi her iki şekilde de dinlemiş olduğunda bir mani yoktur sonra da kendisi son zamanlarında hafızası karışmış olabilir. ed-Durru'l-Mensur, V, 650'de hadisin Abd b. Humeyd ve başkaları tarafından da rivayet edilmiş olduğunu belirtmektedir.

 

 

 

3689- ... Süleyman et-Teym!’den, o Ebu Nadra’dan, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Kıyametten önce birisi: Ey insanlar! Kıyametiniz kopmak üzeredir diye seslenecek. Diriler de, ölüler de bunu işitecek. Yüce Allah da dünya semasına inerek: "Bugün mülk kimindir? Bir ve tek kahhar olan Allah'ındır." (Mumin, 16) diye nida edecektir.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sahih bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1420- Hadis Tahsili Uğrunda Zorluklara Katlanmak 

1421- insanlar Sünnetsiz ve Hiçbir Şeysiz Haşredileceklerdir