HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1417- Cehennemin Genişliği ve Köprüsü

 

3682- *Bize el-Has en b. Halim el-Mervezi haber verdi, bize Ebu'l-Muveccih tahdis etti, bana Abdan bildirdi, bize Abdullah b. Anbese b. Said, Habib b. Ebi Amre’den bildirdi. O Mücahid’den şöyle dediğini nakletti: İbn Abbas bana: Cehennemin genişliğinin ne kadar olduğunu biliyor musun? dedi. Ben hayır dedim. O şöyle dedi: Allah'a yemin olsun ki evet bilemezsin çünkü onlardan herhangi birisinin kulağının yumuşağı ile omuzu arasındaki mesafe yetmiş yıllık bir mesafedir. İrin ve kan vadileri vardır. Ben: Onların (vadilerin akan) ırmakları var mıdır? dedim. O hayır, vadiler var dedi. Sonra:

Cehennemin ne kadar geniş olduğunu biliyor musun? dedi. Ben hayır dedim. o: Evet, Allah'a yemin ederim ki bilemezsin dedi. Aişe (r.anha)'ın bana tahdis ettiğine göre o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a aziz ve celil olan Allah'ın: "Halbuki kıyamet gününde arz bütünü ile onun kabzasındadır. Gökler ise onun sağ eliyle dürülmüş olacaktır." (Zümer, 67) buyruğu hakkında soru sorduğunu belirterek (şöyle dedi): Dedim ki: O gün ey Allah'ın Rasulü insanlar nerede olacaktır? Allah Rasulü: "Cehennem köprüsü üzerinde" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bu lafızlarla bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmızı, 324ı; Nesai, es-Sünenu'l-Kübra, 11453. Her iki kaynakta da İbn Abbas'ın: "Onlardan herhangi birisinin kulak yumuşağı ile ... " bölümü yer almamaktadır. İmam Ahmed, Müsned, 24910; Beyhaki, el-Ba'sve'n-Nuşur, 629; Beğavi, Şerhu's-Sünne, 4415; Ebu Nuaym, Hilye, VIII, 183; İbn Cerir, XXIV, 19 Anbese yoluyla muhtasar ve uzun olarak. Ayrıca bk. ed-Durru'l-Mensur, V, 628. Tirmızı dedi ki: Hadiste bir de kıssa vardır. Sonra: Bu hasen, Sahih, garib bir hadistir demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1418- Sur Kendisine Üfürülen Bir Boynuzdur