HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1411- ismail (A.S.)'ın Boğazlanma Kıssası

 

3664- * ... Bize Şibl b.Abbad, İbn Ebi Necih'ten tahdis etti. O Mücahid’den, o İbn Abbas (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Muhakkak onun izinden gidenlerden birisi de İbrahim'di" (es-Saffat, 83) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Nuh'un izleyicilerinden birisi de İbrahim'di. İbrahim onun yolu ve onun sünneti üzere gidiyordu."Ne zaman ki o babasının yanısıra yürümeye başlayınca" (es-Saffat, 102) Onun yürümesi amel bakımından İbrahim'in Said'e ulaşacak şekilde genç bir delikanlı haline gelince; "Böylece ikisi de teslim olup" kendilerine verilen emre teslimiyet gösterip "onu alnı üzerine yıkınca" (Saffat, 103) Yüzünü yerin üzerine koydu çünkü İsmail: Sen (bana) bakarak beni boğazlama. Belki o takdirde bana merhamet eder ve benim işimi bitiremezsin. (Bunun için) elimi boynuma bağla sonra beni yüzüstü yere yatır, dedi. Onu kesmek için elini uzatınca kendisine: "Ey İbrahim! Diye seslendik. Rüyanı gerçekleştirdin." (es-Saffat, 105) diye sesleninceye kadar bıçağı sürtmedi. Bu sesi duyunca elini geri çekti ve kaldırdı. Yüce Allah'ın: "Biz de ona büyük bir kurbanlıkla fidye verdik." (es-Saffat, 107) buyruğu da makbulolan büyük bir koç fidye verdik demektir. İbn Abbas kesilmek istenenin İsmailolduğunu söylemiştir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, V, 528'de Hakim ve İbn Ebi Hatim dışında bu hadisi rivayet edeni zikretmemiştir, ravileri sikadırlar.

 

 

 

3665- * ... Bize Süfyan es-Sevri, Simak b. Harb’den tahdis etti. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan: Nebilerin rüyası bir vahiydir dediğini nakletmiştir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, V, 528'de yalnızca İbn Ebi Hatim tarafından rivayet edildiğini belirtmektedir.

 

 

 

3666- ... Bize Yakub b. Muhammed ez-Zühri tahdis etti, bize Abdulaziz b. Muhammed, Şerik b. Abdullah b. Ebi Nemir’den tahdis etti. O Enes (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın gözleri uyur, kalbi uyumazdı.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, VII, 2 ı 7'de uzunca bir hadisin bir kısmı olarak tahriç etmiştir. Zehebi Hakim'i hadisi Yakub yoluyla tahriç ettiği için tenkit etmiş ve: Yakub zayıftır, Müslim ondan rivayet nakletmemiştir demektedir. Derim ki: Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanıImıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1412- Sad Suresi VE Ebu Said el-Hudri'nin Divitin ve Kalemin Secde Ettiğini Rüyasında Görmesi