HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1412- Sad Suresi VE Ebu Said el-Hudri'nin Divitin ve Kalemin Secde Ettiğini Rüyasında Görmesi

 

3667- ... Bana Amr b. el- Haris, Said b. Ebi Hilal’den haber verdi. O Iyad b. Abdullah b. Sa'd'dan, o Ebu Said el-Hudri (r.a.)'dan şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberde iken "sad" (suresin)i okudu. Secde ayetine varınca minberden inip secde etti. İnsanlar da onunla birlikte secdeye vardı. Bir başka gün oldu yine onu okudu. Secde ayetine varınca insanlar (cemaat) secde etmek için hazırlandı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun üzerine şöyle buyurdu: "O bir nebinin secdesidir ama ben sizin secde etmeye hazırlandığınızı gördüm," Sonra indi ve secde yaptı. İnsanlar (cemaat) da onunla birlikte secde etti.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud; 1410; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, XII, 318; İbn Hibban, Sahih, 2765; ed-Durru'l-Mensur, V, 572'de belirtildiği üzere Sahih'inde İbn Huzeyme, Sünen'inde Darimi ve esSünenu'l-Kübra'da II, 318 Beyhaki rivayet etmişlerdir. Sahih bir hadistir. 

 

 

 

**********************************************************************

Ebu Said el-Hudri'nin Divitin ve Kalemin Secde Ettiğini Rüyasında Görmesi

**********************************************************************

 

3668- * ... Bize Hammad b. Seleme, Humeyd'den tahdis etti. O Bekr b. Abdullah el-Müzeni'den rivayet ettiğine göre Ebu Said el-Hudri (r.a) şöyle dedi: Rüyamda sanki Sad suresini açtığımı (okumaya başladığımı) gördüm. Nihayet secde ayetine varınca divit, kalem ve etrafındakiler de secde etti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a bunu haber verince, o da secde ayeti dolayısıyla secde etti.

 

Diğer Tahric: el-Fethu'r-Rabbani, IV, IS2'de belirtildiği Üzere Müsned'inde İmam Ahmed rivayet etmiş, Zehebi Telhis'inde belirttiği Üzere Müslim'in şartına göre sahih olduğunu söylemiştir. ed-Durru'l-Mensur, V, S72'de de hadisin Delailu'n-Nubuvve'sinde Beyhaki ve İbn Merduye tarafından rivayet edildiği belirtilmektedir.

 

 

 

3669- ... Bize Süfyan, el-A'meş'ten tahdis etti. O Yahya b. Umare’den, o Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Ebu Talib hastalanmıştı. Kureyşliler (yanına) geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da geldi. Ebu Talib'in başı ucunda bir kişi oturacak kadar yer vardı. Ebu Cehil Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın orada oturmasını önlemek için kalktı (oraya oturdu). Onu Ebu Talib'e şikayet ettiler. Ebu Talib: Kardeşimin oğlu kavminden ne istiyorsun, dedi. Allah Rasulü şöyle buyurdu: ''Amcacığım! Ben onlardan sadece bir söz söylemelerini istiyorum. Onunla Araplar kendilerine boyun eğecek ve o söz sayesinde de arap olmayanların cizyeleri onlara ödenecektir." Ebu Talib: Tek bir söz (öyle mi) dedi. Allah Rasulü: "(Evet) tek bir söz" buyurdu. Ebu Talib:o nedir? dedi. Allah Rasulü: "La ilahe illallah" buyurdu. (İbn Abbas devamla) dedi ki: Bunun üzerine onlar: "Acaba o bunca tek ilahı bir ilah mı yaptı. Muhakkak bu çok şaşılacak bir şeydir." (Sad, 5) diye konuştular. (İbn Abbas devamla) dedi ki: Onların hakkında da: "Sad çok şerefli Kur'an'a andolsun" buyruğu (Sad, 1)’den itibaren: "Bu ancak bir uydurmadır" (Sad, 7) buyruğuna kadar indi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tuhfetu'l-Ahvezi, IX, 72; Nesai, es-Sünenu'l-Kübra, 11436; Tirmizi, 3232; ed-Durru'l-Mensur, V, 555'te belirtildiği Üzere İbn Cerir ve başkaları tarafından rivayet edilmiştir. Hakim'in senedindeki raviler sikadırlar. Sonrakine de bakınız.

 

 

 

3670- ... Bize Vehb b. Cerir bildirdi, bana babam tahdis edip dedi ki: Muhammed b. İshak'ı şöyle derken dinledim: el-Abbas b. Abdullah b. Mabed b. Abbas bana babasından tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: "Sad çok şerefli Kur'an'a andolsun" (Sad, 1) buyruğu onların ve o meclisteki oturumları hakkında inmiştir. Bununla Ebu Talib ile Ebu Cehil'in bir arada bulundukları meclis ve Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile tartıştıkları zamanki Kureyşlilerin toplanmış oldukları meclisi kastetmektedir.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

3671- ... Bize İsrail Ebu İshak'tan tahdis etti. O et-Temimi'den, o İbn Abbas (r.a.)’dan Aziz ve Celil Allah'ın: "Halbuki kurtulma vakti değildir." (Sad, 3) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Ne hızlıca kaçıp kurtulma, ne de firar etme günüdür dedi.

 

Senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, V. 556'da belirtildiği gibi Ebu Davud et-Tayalisi, Abdurrezzak, el-Firyabi, Abd b. Humeyd, İbn Cerir ve İbnu'l-Münzir rivayet etmişlerdir. Ayrıca bk. II, 424 (3641 numaralı hadis)

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1413- Davud (A.S.)'ın Sınanması Hadisesi