HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1410- Kim Bir Başkasını Bir Şeye çağıracak Olursa Kıyamet Gününde Onunla Birlikte Durdurulacaktır

 

3663- ... Bize el-Mu'temir b. Süleyman babasından tahdis etti. O Enes b. Malik (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Bir kimse bir başkasını herhangi bir şeye çağıracak olursa, mutlaka kıyamet gününde onunla birlikte durdurulur, onun yanından ayrılmaz, onunla beraber götürülür." Sonra şu: "Ve durdurun onları çünkü onlar sorgulanacaklardır." (es-Saffat, 24) ayetini okudu.

Bu hadisi böylece el-Hasen b. Ahmed et-Tüsteri de UbeyduIlah b.

Muaz'dan, o ondan (el-Mu'temir'den) tahdis etmiş bulunmaktadır. Eğer bizim bu hadisi ondan kabul etmemiz caiz (mümkün) olsaydı Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih olduğunu söyleyecektik ama bizler doğrusunun Ebu Zekeriya el-Anberi'nin bize haber verdiği şu rivayet olduğunu söylüyoruz: Bize Muhammed b. Abdusselam tahdis etti, bize İshak b. İbrahim tahdis etti. el-Mu'temir b. Süleyman bildirip dedi ki: Ben Leys b. Ebi Suleym'i, Bişr’den (şunu) tahdis ederken dinledim: Enes b. Malik (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Kim Müslüman kardeşini bir şeye çağıracak olur ve eğer bir adam bir başkasını çağıracak olursa kıyamet gününde onunla birlikte durdurulur, onun yanından ayrılmaz, onun yanından götürülür." Sonra RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ve durdurun onları çünkü onlar sorgulanacaklardır." (es-Saffat, 24) buyruğunu okudu.

 

Hakim dedi ki: Böylelikle çağının imamı olan Ebu Yakub el-Hanzali'nin rivayeti ile hadisin herhangi bir isnadla da olsa bir esasının olduğu açıkça ortaya çıkmış olmaktadır.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3226 garib bir hadistir diyerek; Darimi, Sünen, IS22; ed-Durru'l-Mensur, V, Sl4'te belirtildiği üzere et-Tarihu'l-Kebir'de Buhari, İbn Cerir, İbnu'l-Münzir, İbn Ebi Hatim ve İbn Merduye rivayet etmiştir. Leys her ne kadar Müslim'in ravilerinden ise de hakkında bazı eleştiriler vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1411- ismail (A.S.)'ın Boğazlanma Kıssası