HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1409- Saffat Suresi - Meleklerin Nitelikleri

 

3660- .. o Bize Süfyan, el-A'meş'ten tahdis etti. O Ebu'd-Duha'dan, o Mesruk'tan, o Abdullah b. Mesud (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Andolsun ki saf saf duranlara" (Saffat, 1) buyruğu hakkında (onlar) meleklerdir dediğini; "Haykırarak sürenlere" (es-Saffat, 2) buyruğu hakkında da (onlar) meleklerdir dediğini; "Zikir okuyup duranlara" (es-Saffat, 3) buyruğu hakkında (onlar) meleklerdir dediğini nakletmektedir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. 

 

Diğer Tahric: el-Firyabi, Süfyan'dan böylece rivayet ettiği gibi Taberani de el-Kebir'de hocası İbn Ebi Meryem, Abdullah'tan (9041) vasıtası ile rivayet etmiştir. Heysemi ise Taberani'nin hocasından ötürü hadisin zayıf olduğunu belirtmekle birlikte burada olduğu gibi hocasının hocası olan Süfyan tarafından ona mutabaat olunmuştur. ed-Durru'l-Mensur, V, S10'da hadisin Firyabi ve Taberani tarafından rivayet edildiği belirtilmekle birlikte ayrıca Abd b. Humeyd, Abdurrezzak, İbn Cerir, İbnu'l-Münzir ve İbn Ebi Hatim tarafından da rivayet edildiğini belirtmektedir. Bu İbn Mesud'dan gelen sahih bir hadistir.

 

 

 

3661 - * ... Bize Cerir, el- A'meş’den bildirdi. O Ebu Vail Şakik b. Seleme’den şöyle dediğini nakletti: Abdullah (b. Mesud) (r.a): "Evet, sen şaşıyorsun onlar ise alayediyorlar." (es-Saffat, 12) anlamındaki ayet-i kerimeyi: Evet, ben şaşıyorum, onlar ise alayediyorlar yani onların alayetmelerine şaşıyorum) anlamına gelecek şekilde: "Bel acibtu ve yesharun" diye okudum. Şureyh ise:

Şüphesiz ki Allah hiçbir şeye şaşmaz, hayret etmez. Ancak bilmeyen kişi hayret eder dedi. Ameş dedi ki: Bunu İbrahim'e söyleyince o şöyle dedi: Şureyh kendi kanaatini beğenen birisi idi. Halbuki Abdullah Şureyh'ten daha bilgili idi. Abdullah bunu: "Bel acibtu: evet ben şaştım" diye okuyordu.

 

Bu Buhari ve MÜslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, V, SIl-Sı2'de belirtildiği Üze Firyabi, Said b. Mansur, Abd b. Humeyd ve İbn Ebi Hatim tahriç etmişlerdir. Derim ki: Eğer Ameş tedlis yapmadıysa bu muttasıl bir isnaddır, ravileri de sikadırlar.

 

 

 

3662- * ... Bize Simak b. Harb, en-Numan b. Beşir’den tahdis etti. O Ömer b. el- Hattab (r.a)’dan yüce Allah'ın: "Toplayınız (şirkle kendilerine) zulmedenleri ve onlara eş olanları" (es-Saffat, 26) buyruğu hakkında: Onlar gibi olan onlara benzer olanları diye açıkladığını nakletmektedir.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: el-Metalibu'I-Aliye, 3712'de belirtildiği üzere İbn Meni Müsned'inde tahriç etmiş ye Hafız İbn Hacer: Sahih bir senet olup Busiri Müsned nüshada belirtildiği üzere ravilerinin sika olduklarını söylemiştir. ed-Durru'l-Mensur, V, 513'te belirtildiği üzere hadis İbn Ebi Şeybe, elFiryabi, İbnu'l-Münzir, İbn Merduye ye başkaları tarafından rivayet edilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1410- Kim Bir Başkasını Bir Şeye çağıracak Olursa Kıyamet Gününde Onunla Birlikte Durdurulacaktır