HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1408- Yasin Suresinde Sözü Edilen Zat ın Hikayesi

 

3658- * ... Bize el-Kasım b. Malik el-Muzeni, Abdurrahman b. İshak'tan tahdis etti. O Seyyar Ebu'l-Hakem'den, o Ebu Vail'den, o Abdullah (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Yasin suresinde sözü edilen kişi "Ey kavmim elçilere uyun" (Yasin, 20) deyince (Abdullah) dedi ki: Ölsün diye onu boğmaya kalkıştılar. Bunun üzerine nebilere dönerek"Şüphesiz ben Rabbinize iman ettim artık bana kulak verin" (Yasin, 25) yani bana şahitlik edin dedi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, V, 491'de yalnızca Hakim'i kaynak göstermiş, Zehebi ise Hakim'e: İbn İshak zayıfbir ravidir diye eleştiride bulunmuştur. 

 

 

 

3659- * ... Bize Ebu Bişr, Said b. Cubeyr’den bildirdi. O İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti:el-As b. Vail Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a çürümüş bir kemik ile gelip onu ufaladı ve: Ey MuhammedıÇürüdükten sonra Allah bu kemiği de mi diriltecek? dedi. Allah Rasulü: "Evet, Allah bunu diriltecektir. Seni önce öldürecek sonra sana tekrar hayat verecek sonra seni cehennem ateşine sokacaktır" buyurdu o (İbn Abbas) dedi ki: Bunun üzerine: "İnsan hiç bizim kendisini bir nutfeden yarattığımıza bakma ı mı?Böyle iken o apaçık bir Hasım olup çıkıyor." (Yasin, 77) buyruğunu surenin sonuna kadar indirdio

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, V, S07'de belirtildiği üzere İbn Cerir, İbnu'l-Münzir, İbn Ebi Hatim, İbn Merduye, el-Ba's ve'n-Nuşur adlı eserinde de Beyhaki tahriç etmiştir. Ravileri sika olmakla birlikte bir parça münkerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1409- Saffat Suresi - Meleklerin Nitelikleri