HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1407- Yasin Suresi - Kalp Katılığını Önlemekte Yasin Suresinin Etkisi

 

Surelerin faziletlerini "Fedailu'l-Kur'an" bölümünde zikretmiş idim. Burada da onu değerlendirenlerin kendisinden yararlanacağı bir olayı zikredeceğim.

 

 

*********************************************************

Kalp Katılığını Önlemekte Yasin Suresinin Etkisi

*********************************************************

 

3656- * ... Bize Amr b. Sabit Ebu'l-Mikdam Muhammed b. Mervan'dan tahdis etti. O Ebu Cafer Muhammed b. Ali’den şöyle dediğini nakletti: Kalbinde bir katılık hisseden bir kimse "Yasin çok hikmet li Kur'an hakkı için" (Yasin, 1-2)'i zaferan ile gümüş bir kaba (kaseye) yazsın sonra onu içsin.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, III, 383'te Hakim'in rivayet yolundan tahriç etmiş ed-Durru'l-Mensur, V, 482'de de onlardan başkasını kaynak olarak göstermemiştir. Bu hayret verici bir husustur ve senedinde kim olduğunu tanımadığım kimseler de vardır.

 

 

 

36357- ... Bize Süfyan b. Said, Ebu Süfyan Zarif' b. Şihab’dan tahdis etti.

O Ebu Nadra'dan, o Ebu Said el-Hudri (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Seleme oğulları(nın bulundukları mahalle) Medine'nin bir tarafında idi. Onlar mescidin yakın bir yerine taşınmak istediler. Bunun üzerine aziz ve celil olan Allah da: "Muhakkak biz ölüleri diriltiriz. Onların önden gönderdiklerini de, geride bıraktıkları (izleri)ni de yazarız." (Yasin, 12) buyruklarını indirdi. Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendilerini çağırarak şöyle buyurdu: "Gerçek şu ki sizin (mescide gelirken) bıraktığınız izleriniz yazılıyor" buyurdu sonra onlara ayeti okuyunca vazgeçtiler.

 

Bu es-Sevri'nin rivayet ettiği bir hadis olarak hayret verici sahih bir hadistir. Müslim, Humeyd'in, Enes'ten diye rivayet ettiği bir hadisin bir bölümü olarak bu anlamı kısmen tahriç etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3224. es-Sevri'nin rivayet ettiği bir hadis olarak gariptir deyip, hasen olduğunu belirtmiştir. Ancak Hafız İbn Kesir bu hadisi el-Bezzar'dan, et-Tefsir, VII, 84'te olduğu gibi es-Sevri'nin yolundan bir başka yoldan nakletmiş bulunmaktadır. Hadisin aslı Hakim, 665'te dikkat çektiği gibi -nüzul sebebini zikretmeksizin- Müslim'de mevcuttur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1408- Yasin Suresinde Sözü Edilen Zat ın Hikayesi