HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1406- Ümmetimin Ömürleri 60 ile 70 Arasıdır

 

3651- ... Bize Abdurrahman b. Muhammed el-Muharibi, Muhammed b. Amr’dan tahdis etti. O Ebu Seleme’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: RasuluIlah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Ümmetimin (fertlerinin) ömürleri 60 ile 70 arasıdır. Bunu aşanları da pek azdır."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3620; İbn Mace, 4236; Kudai, Müsneduş-Şihab, 252; İbn Hibban, Sahih, 2980 bu lafız ile hasen, sahih bir hadistir.

 

 

 

3652- *... Bize Ma'mer b. Raşid tahdis etti: Muhammed b. Abdurrahman el-Gıfari'yi şöyle derken dinledim: Ebu Hureyre (r.a)'ı şöyle derken dinledim:

RasuluIlah (s.a.v.)'ı şöyle derken dinledim: "Allah bir kulun ömrünü 60 yahut 70 yaşına kadar artık Allah ona vermiş olduğu bu ömür ile onun kendisine karşı ileri sürecek bir mazeretini bırakmam ış olur."

 

Diğer Tahric: Buhari, 6419; İmam Ahmed, Müsned, 7699; Kudai, Müsneduş-Şihab, 424. Hadisi zevaid arasında zikretmemin sebebi Buhari'de bir hadis öncesinden takdim ettiğim gibi bundan farklı bir lafızda bulunmuş olmasıdır. "60 yahut 70" ifadesi şüpheden kaynaklanan bir ifade değildir. Ancak Tirmizi ve İbn Mace'nin Sünenlerinde "60 ve 70" şeklinde farklı bir lafızIa yer almıştır.

 

 

 

3653- * .. o Bize Ma'mer, Gıfar’dan bir şeyhten (hadis ravisinden) O Said el-Makburi'den, o Ebu Hureyre (r.a)'den, o Nebi (s.a.v.)'den şöyle buyurduğunu nakletmektedir: "Allah 60 yahut 70 yaşına kadar ömrünü uzatmış olduğu bir kulun elinde Allah'a karşı sürecek bir mazeretini bırakmamıştır."

 

 

3654- ... Bize Hammad b. Zeyd, Ebu Hazim’den tahdis etti. O Sehl b. Sa'd (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ümmetimden kendisine 60 yıl ömür verilen bir kimsenin Allah ömür hususunda kendisine karşı ileri sürebileceği bir mazeretini bırakmamış olur."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebir, II, 428; Kudai, Müsnedu'ş-Şihab, 423. Bu hadisin rivayetinde mahfuz olan az önce geçtiği gibi "60 yıl"dır.

 

 

 

3655- * ... Bize İsraiL, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Ebu'l-Ahvaz’dan şöyle dediğini nakletti: İbn Mesud (r.a): "Eğer Allah kazandıkları sebebi ile insanları sorgulayacak olsaydı onun (yeryüzünün) sırtında dolananların hiçbirisini bırakmazdı fakat o bunları belirlenmiş bir vakte kadar geri bırakıYOL" (Fatır, 45) ayetini okuyup şöyle dedi: "Neredeyse pislik böceği dahi yuvasında olduğu halde Ademoğlunun günahı sebebiyle azaba uğratılacaktı."

 

Senedi sahihtir.

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebir, 9040'ta Ebu'l-Ahvas'tan böylece rivayet etmiş olmakla birlikte Heysemi VII, 97'de Taberani'nin hocası sebebiyle zayıf olduğunu söylemiştir. Şu kadar var ki burada onun hocalarından başkaları tarafından ona mutabaatta bulunmuştur. ed-Durru'l-Mensur, V, 480'de hadisin Taberani, Firyabi ve İbnu'l-Münzir tarafından da rivayet edildiğini belirtmektedir. Derim ki: el- Firyabi ise bu hadiste Taberani'nin hocasının hocasıdır. Bu sebeple senedi sahihtir. Bunu Süfyan'dan, o Ebu'l-Ahvas'tan böylece rivayet etmiştir. Ayrıca bk. 3653 numaralı hadis.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1407- Yasin Suresi - Kalp Katılığını Önlemekte Yasin Suresinin Etkisi