HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1255- ibrahim (a.s) Ateşe Atıldığında Son Sözü: "Allah Bana Yeter ve O Ne Güzel Vekildir" Olmuştur

 

3221- ... Bize Ebu Bekr b. Ayyaş, Ebu Husayn'dan tahdis etti. O Ebu'dDuha’dan, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: İbrahim ateşe atıldığı vakit söylediği son söz: Allah bana yeter ve o ne güzel vekildir sözü olmuştu. Sizin Nebiniz de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun gibi demişti: "Onlar öyle kimselerdir ki insanlar kendilerine: (Düşmanlarınız olan) insanlar size karşı bir ordu hazırladılar. O halde onlardan korkun dediklerinde bu (söz) onların imanlarını arttırdı ve: Allah bize yeter, o ne güzel vekildir dediler." (Al-i İmran, 173)

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Fethu'l-Bari, VIII, 229'da belirtildiği üzere hadisi Buhari, 4563'de tahriç etmiş bulunmaktadır. ed-Durru'l-Mensur, II, 181'de ise Delailu'n-Nubuvve'de Beyhaki ve Sünen'inde Nesai tarafından rivayet edildiği belirtilmektedir. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

3222- * ... Bize Cerir, el-A'meş'ten tahdis etti. O Hayseme’den, o Abdullah (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Kendisinden başka ilah olmayan adına yemin ederim ki, mümin olduğu takdirde ölümün kendisi için daha hayırlı olduğu yeryüzünde hiçbir can yoktur. Çünkü yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Fakat Rablerinden korkanlara gelince onlar için altlarından ırmaklar akan cennetler vardır." (Al-i İmran, 198) Eğer facir (günahkar) ise şüphesiz Allah (onun hakkında da) şöyle buyurmaktadır: "Onlara mühlet vermemiz ancak günahlarını arttırmaları içindir." (Al-i İmran, 178)

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, II, 183'te belirtildiği üzere Abdurrezzak, İbn Ebi Şeybe, Abd b. Humeyd, el-Cenaiz'de Ebu Bekr el-Mervezi, İbn Cerir, İbnu'l-Munzir, İbn Ebi Halim ve Taberani rivayet etmişlerdir. Ayrıca bk. İbn Cerir, 8267, 8373 sahih bir hadistir.

 

 

 

3223- * ... Bize Ebu İshak tahdis etti, bize Ebu Vail tahdis edip dedi ki:

Abdullah: "Cimrilik ettikleri şey kıyamet günü boyunlarına bir halka olarak geçirilecektir." (Al-i İmran, 180) buyruğu hakkında dedi ki: Bu kabrinde kendisini sokup duracak olan gözleri üzerinde (aşırı zehirinden dolayı) iki siyah noktası bulunan (ya da ağzından dışarı çıkmış iki azı dişi bulunan) bir yılan olup: Ben senin cimrilik ettiğin malınım diyecek. 56

 

Ben Yahya b. Mansur'u şöyle derken dinledim: Ben Ebu Amr el-Müstemli'yi şöyle derken dinledim: Ben Hişam er-Rifai'yi şöyle derken dinledim: Ben Ebu Bekr b. Ayyaş'ı şöyle derken dinledim: Allah'a yemin ederim ki Ebu İshak'a yalan söylemedim. Ebu İshak'ın da Ebu Vail'e yalan söylediği görüşünde değilim, Ebu Vail'in de Abdullah'a yalan söylediği kanaatinde değilim. Bunu es-Sevri, Ebu İshak'tan rivayet etmiştir. Bunu bize Ebu Bekr eş-Şafii haber verdi, bize İshak b. el-Hasen el-Harbi tahdis etti, bize Ebu Huzeyfe tahdis etti, bize Süfyan, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Ebu Vail’den, o Abdullah b. Mesud’dan yüce Allah'ın: "Cimrilik ettikleri şey kıyamet günün boyunlarına bir halka olarak geçirilecektir." (Al-i İmran, 180) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Abdullah dedi ki: Ona bir yılan gelir, onun başını sokar. Sonra boynuna bir halka gibi dolanır sonra: Ben cimrilik ettiğin malınım der.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebir, 9124, 9125; Abdurrezzak, Musannef, I, 141; İbn Cerir, 8285; Said b.

Mansur, 549; İbn Ebi Şeybe, Musannef, III, 213. Burada olduğu gibi mevkufbir rivayet olarak zikretmişlerdir. ed-Durru'I-Mensur, II, lS5'te belirtildiği üzere hadis Sünenlerde ve başka kaynaklarda İbn Mesud'dan başka kaynaklarda İbn Mesud'dan merfu olarak rivayet edilmiş ve farklılafızlarla gelmiştir. Hakim'in senedi de sahihtir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1256- Cennette Bir Kamçı Kadar Bir Yer Hiç Şüphesiz Dünyadan ve Dünyadakilerden Hayırlıdır