HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1256- Cennette Bir Kamçı Kadar Bir Yer Hiç Şüphesiz Dünyadan ve Dünyadakilerden Hayırlıdır

 

3224- ... Bize Muhammed b. Amr b. Alkame, Ebu Seleme'den tahdis etti. O Ebu Hureyre’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cennette bir kamçı kadarlık bir yer hiç şüphesiz dünyadan ve içindekilerden hayırlıdır. Dilerseniz: "Kim ateşten uzaklaştırılır da cennete sokulursa muhakkak ki o kurtulmuştur. Dünya hayatı aldanış metaından (gelip geçen bir faydadan) başka bir şey değildir." (Al-i İmran, 185)

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3107 hasen, sahihtir diyerek Buhari de buna yakın olarak: "Sizden birinizin bir yayın iki ucu arasındaki mesafe kadar. .. " lafzı ile hadisi zikretmektedir.

 

 

 

3225- ... Bize Muhammed b. Abdulmelik b. Abdulaziz b. Cureyc babasından şöyle dediğini tahdis etti: Bana İbn Ebi Muleyke'nin haber verdiğine göre Humeyd b. Abdurrahman kendisine şunu haber vermiştir: Mervan, İbn Abbas'a birisini gönderdi (ve şöyle sordurdu): Aramızdan kendisine verilenlere sevinip, yapmadıklarından ötürü de övülen (ve övülmeyi seven) herkes eğer azaba uğratılacaksa şüphesiz azaba uğratılacağız demektir. Buna karşılık İbn Abbas şu cevabı verdi: Bu ayet ancak kitap ehli hakkında inmiştir. Yahudiler yanına gelince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendilerine bir hususa dair soru sordu, onlar da onu izledi. Sonra yine onun yanına geldiler, kendilerine bir başka soru sordu, onlar da ondan başka bir şekilde haber verdiler. Dışarı çıktıklarında gördüler ki ona kendilerine sorduğu bir hususa dair haber verdiler, bundan dolayı da övüldüler ve kendilerine sorduğu hususu ondan gizlemelerinden ötürü de sevindiler.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 4292; Müslim, 2778; Tirmizi, 3018. ed-Durru'l-Mensur, II, 191'de, ayrıca Müsned'inde İmam Ahmed, es-Sünenu'l-Kübra'da Nesai, Taberani, es-Sünenu'l-Kübra'da Beyhaki, İbn Cerir ve İbnu'l- Münzir tarafından rivayet edildiği belirtilmektedir. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

3226- ... Bize Yahya b. Adem, İbnu'l-Mübarek'ten şöyle dedi diye tahdis etti: Ben İbrahim b. Tahman'ı Aziz ve Celil Allah'ın: "Onlar ki ayakta iken, otururken, yanları üzere yatarken daima Allah'ı an ar." (Al-i İmran, 191) buyruğunu okuyarak dedi ki: Bana el-Muktib, Abdullah b. Bureyde'den tahdis etti, o İmran b. Husayn’dan rivayet ettiğine göre kendisinin basurları vardı. Bu sebeple Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona yanı üzere namaz kılmasını emir buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 1065; Ebu Davud, 651, 652; Nesai, III, 223; Tirmizi, 372; İbn Mace, 1223,1231. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

3227- ... Bize el-Haris b. Müslim, Bahr es-Sakka'dan tahdis etti, o Amr b. Dinar’dan, o Cabir b. Abdullah'tan naklederek dedi ki: Ben ona: Aziz ve celil olan Allah'ın: "Ateşten çıkmak isterler ama oradan çıkacak değillerdir." (Maide, 37) buyruğu hakkında soru sordum. (Cabir) şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana onların kafirler olduklarını haber verdi. (Amr b. Dinar) dedi ki: Ben Cabir'e: Peki ya yüce Allah'ın: "Şüphe yok ki sen kimi ateşe sokarsan onu hakir kıldın demektir," (Al-i İmran, 192) buyruğu hakkında ne dersin? dedim. O: Allah onu (kafiri) ateşte yakınca onu hor ve hakir kılmış olur. Hiç buna yakın bir rüvaylık olur mu?dedi.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'I-Mensur, II, 196'da belirtildiği üzere bunu İbn Cerir (VIII, 115) tahriç etmiştir. Zehebi dedi ki: Bahr (es-Sakka) helak olmuş birisidir.

 

 

 

3228- ... Bize Yakub b. Humeyd tahdis etti. Bize Süfyan b. Uyeyne, Amr b.

Dinar'dan tahdis etti. O Seleme b. Ebi Seleme'den -Ümmü Seleme'nin çocuklarından bir adamdır-, o Ümmü Seleme (r.anha)’dan şöyle dediğini nakletti: Ey Allah'ın Rasulü! Ben kadınlardan hicret hususunda herhangi bir şekilde söz edildiğini duymadım. Bunun üzerine aziz ve celil olan Allah: "Nihayet Rableri dualarına şöyle karşılık verdi: İçinizden gerek erkek, gerek kadın olsun (salih) amel işleyenin amelini karşılıksız bırakarak boşa çıkarmayacağım. Bazınız bazınızdansınız." (Al-i İmran, 195) buyruğunu indirdi.

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Müslim ile bunu tahriç etmemişlerdir. Ben (hocam) Hafız Ebu Ahmed'i Buhari'nin kitabında yer alan iki bahiste Yakub'un Süfyan'dan ve Yakub'un ed-Deraverdi'den rivayetini zikrederek: O kişi Yakub b. Humeyd'dir derken dinledim. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Diğer Tahric: Abdurrezzak, Musannef, I, 144; el-Humeydi, Müsned, I, 144; İbn Cerir, 8368; İbn Ebi Hatim, II, 997/b; Tirmizi, 5012; Ebu Ya'la, Müsned, 6958; Taberani, el-Kebir, 651; Said b. Mansur, 552. Seleme dolayısıyla zayıf bir hadistir. Sözünü ettiğimiz bazı kaynaklarda müphem olan şahıs açıkça zikredilmiştir. Yakub b. Humeyd b. Kas'a gelince, Hakim'in hocası olan Ebu Ahmed el-Hakim'in iddia ettiği gibi Buhari'nin kendisinden hadis rivayet etmiş olduğu doğru değildir. Müstedrek'in sahihi olan Hakim ise bundan önce zikretmiş olduğu gibi onun bu iddiasını kabul etmemiştir. Doğrusu olan da budur ama burada tekrar onun sözünü zikrettiğini görüyoruz. Halbuki bunu yapmamalıydı.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1257- Hayır, Allah'ın Yardımı ile Allah'ın Yardımı ile Gerçekleşen bir Tedavi insanların Yardımı ile Gerçekleşenden Hayırlıdır