HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1254- Şehitlerin Ruhları Cennetin ırmaklarına Gidip Su içen Bir Kuşun Karnındadır

 

3219- * ... Muhammed b. İshak'tan, o İsmail b. Ümeyye'den, o Ebu'zZubeyr’den, o Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kardeşleriniz Uhud'da öldürülünce Allah da onların ruhlarını cennetin ırmaklarına gidip su içen, cennet meyvelerinden yiyen ve arşın gölgesinde asılı bulunan altından kandillerin bulunduğu yere giden bir kuşun kamına koydu. Yediklerinin, içtiklerinin, dinlenmeye çekildikleri yerlerinin hoş ve güzelolduğunu görünce: Bizim yerimize bizim cennette diri olup, rızıklandırıldığımızı kardeşlerimize kim bildirecek? Ta ki Allah yolunda cihatta geri kalmasınlar ve savaşta korkaklık gösterip geri kalmasınlar. Aziz ve celil olan Allah: Sizin yerinize onlara ben tebliğ edeceğim buyurdu ve yüce Allah: "Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanma." (Al-i İmran, 169) buyruğunu indirdi."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 2520; Beyhaki, Delailu'n-Nubuvve, III, 304 Hakim'in rivayet yolundan. ed-Durru'l-Mensur, II, 168'de Abd b. Humeyd de Hennad, İbn Cerir ve İbnu'l-Munzir'e de nispet etmektedir.

 

 

 

3220- ... Bize Ebu Said el-Müeddeb, Hişam b. Urve’den tahdis etti. O babasından, o Aişe (r.anha)’den rivayet ettiğine göre kendisi Abdullah b. Zubeyr (r.a)'a şöyle demişti: Kızkardeşimin oğlu Allah'a yemin ederim ki senin baban da, deden de -Ebu Bekr ile ez-Zubeyr'i kastediyor- Aziz ve Celil Allah'ın: "(Uhud'da) yara aldıktan sonra yine Allah'ın ve Rasulünün çağrısına koşanlar" (Al-i İmran, 172) diye sözkonusu edilen kimselerdendirler.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 3849; Müslim, 2418; İbn Mace, 124. Ayrıca bk. ed-Durru'l-Mensur, II, 179. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır_

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1255- ibrahim (a.s) Ateşe Atıldığında Son Sözü: "Allah Bana Yeter ve O Ne Güzel Vekildir" Olmuştur