HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1252- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Vefatı Akabinde Ebu Bekr es-Sıddık (r.a)'ın Verdiği Hutbe

 

3216- * ... Bize Ma'mer, ez-Zühri’den şöyle dediğini bildirdi: Bana Ebu Seleme b. Abdurrahman haber verip dedi ki: İbn Abbas (r.a)'ın tahdis ettiğine göre Ebu Bekr es-Sıddık (r.a) mescide girdiği sırada Ömer de insanlarla konuşuyordu. Ebu Bekr, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın içinde vefat ettiği haneye girdi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın üzerinde örtülmüş bulunan Yemen pamuk işi çizgili bir örtüyü çekip yüzünü açtı. Ona baktı, yüzünü öpmek üzere üzerine eğildi ve: Allah'a yemin ederim, kendisinden sonra asla ölmeyeceğin bu ölümünden sonra Allah seni bir defa daha öldürmeyecektir dedikten sonra mescide çıktı. Ömer de insanlarla konuşuyordu. Ebu Bekr: Otur ey Ömer, Ömer oturmadı. Ona iki ya da üç defa söylediyse de yine oturmadı. Ebu Bekr ayağa kalkıp şehadet getirdi. Şehadet getirmesini bitirince şunları söyledi: İmdi kim Muhammed'e ibadet ediyor idiyse şüphesiz ki Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öldü. Kim de Allah'a ibadet ediyorsa şüphesiz Allah diridir ölmez. Sonra: "Biz senden önce hiçbir beşere ebedilik vermedik." (Enbiya, 34) ile: "Muhammed ancak bir rasuldür. Ondan evvel nice rasuller gelip geçmiştir ... Allah şükredenlere mükafat verecektir." (Al-i İmrim, 144) buyruklarını okudu. O bunu okur okumaz herkes Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ölümüne kesin olarak kanaat getirdi. Hatta birisi şöyle dedi: Ebu Bekr bunu okuyuncaya kadar insanlar bu ayetin indiğini bilmiyordu.

ez-Zühri dedi ki: Bana Said b. el-Müseyyeb'in haber verdiğine göre Ömer b. el-Hattab şöyle dedi: Ebu Bekr bu ayeti okuyunca dizlerimin bağı çözüldü ve yere düştüm ve Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın öldüğüne kesinlikle inandık.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte ikisi de bu hadisi bu lafızları ile tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebir, 10723; Abdurrezzak, Musannef, 6774. Böylece uzun uzadıya; Buhari, 1184, 1185'te İbn Abbas'ın rivayet ettiği bir hadis olarak baş tarafında Allah Rasulünü öptüğü ve Ebu Bekr'in ayeti okuduğu sözkonusu edilmemektedir. Bu husus Aişe'nin rivayet edildiği hadiste zikredilmiştir. Buna göre hadis zevaiddendir. Hakim'in senedi de sahihtir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1253- Uhud Gazvesi