HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1251- ''Siz insanlar için Çıkarılmış En Hayırlı Bir Ümmetsiniz'' (Al-i İmran, 110) Ayetinin Açıklaması

 

3214- * ... Bize İsrail, Simak b. Harb’den bildirdi. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Siz insanlar için çıkarılmış en hayırlı bir ümmetsiniz." (Al-i İmran, 110) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Bunlar Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Mekke'den Medine'ye hicret eden kimselerdir.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebir, 12303; İmam Ahmed, Müsned, 2463, 2928; Mecmau'z-Zevaid, VI,

327'de: Ravileri Sahih'in ravileridir demektedir. ed-Durru'l-Mensur, II, 113'te de hadisin elMusannefinde Abdurrezzak yine Musannefinde İbn Ebi Şeybe, Abd b. Humeyd, el-Firyabi, Nesai -es-Sünenu'l-Kübra'da- İbnu'l-Münzir, İbn Ebi Hatim ve başkalarının rivayet ettiğini belirtmektedir, hadis sahihtir. 

 

 

 

3215- ... Bize Ebu Umeyye b. Ya'la es-Sakafi tahdis edip dedi ki: Ben Musa b. Ukbe'yi aziz ve celil olan Allah'ın: "Rabbinizden bir mağfirete ... kaşuşun." (Al-i İmran, 133) ayetini okuyarak şöyle derken dinledim: Bana İshak b. Yahya b. Talha el-Kuraşi, Ubade b. es-Samit'ten tahdis etti. O Ubey b. Ka'b (r.a.)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim (cennetteki) köşklerinin kendisi için yükseltilmesinden, derecelerinin yüceltilmesinden memnun alacaksa kendisine zulmeden kimseleri affetsin, kendisini mahrum eden kimselere versin, kendisi ile bağlarını kapartan akrabalarının da bağlarını düzeltsin."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Mekarimu'l-Ahlak, no: 57. Zehebi hadisin akabinde şöyle demektedir: Darakutni, Ebu Umeyye'nin zayıf olduğunu söylemiştir. İshak ise Ubade'ye yetişmemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1252- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Vefatı Akabinde Ebu Bekr es-Sıddık (r.a)'ın Verdiği Hutbe