HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1250- "Ey iman Edenler! Allah'tan Nasıl Korkmak Gerekirse Öyle Korkun" (AI-i imran, 31102) Buyruğunun Anlamı

 

3212- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti. Bize İbrahim b. Merzuk tahdis etti. Bize Ebu Davud ve Vehb b. Cerir ztahdis etti. Bize Şu'be tahdis etti.

Bize Kadı Abdurrahman b. el-Has en de Hemdan'da haber verdi. Bize İbrahim b. el-Huseyn tahdis etti. Bize Adem b. Ebi İyas tahdis etti. Bize Şu'be, el-A'meş'ten tahdis etti. O Mücahid’den, o İbn Abbas (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu: "Ey iman edenler! Allah'tan nasıl korkmak gerekirse öyle korkun ve siz ancak Müslümanlar olarak ölün." (Al-i İmran, 102) ayetini okuyup şöyle buyurdu: "Nefsim elinde olana yemin olsun ki eğer zakkumdan bir damla yeryüzündeki denizlere damlatılacak olursa hepsi bozulurdu." Vehb b. Cerir'in hadisi rivayetinde ise şöyledir: "Dünya ehlinin aleyhine olarakhayatlarını acılaştırır. Ya yemeği bu olan hakkında ne düşünürsünüz?"

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Sahih bir hadistir. İbn Mace, 4325; Tirmizi, 2585; İbn Hibban, Sahih, 7470; Hakim, Müstedrek, II, 451 (3738 numaralı hadis)

 

 

 

3213- * ... Bize Mis'ar, Zubeyd’den tahdis etti. O Murre b. Şerahil’den, o Abdullah b. Mesud (r.a)’dan. Yüce Allah'ın: "Allah'tan nasıl korkmak gerekirse öyle korkun." (Al-i İmran, 102) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletti: (Bu da) ona isyan etmeyip, itaat etmekle, onu unutmayıp hatırlamakla olur.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebir, 8502; Heysemi, VI, 326'da ravilerinin sika olduklarını belirtmektedir. ed-Durru'l-Mensur, II, 105'te de Abdurrezzak, İbn Ebi Şeybe, İbn Cerir ve başkaları tarafından rivayet edildiği belirtilmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1251- ''Siz insanlar için Çıkarılmış En Hayırlı Bir Ümmetsiniz'' (Al-i İmran, 110) Ayetinin Açıklaması