HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1249- Hac Ömürde Bir Defa Farzdır

 

3209- ... Bize Süleyman b. Kesir tahdis edip dedi ki: İbn Şihab'ı, Ebu Sinan’dan tahdis ederken dinledim: O İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize bir hutbe verdi ve: "Ey insanlar şüphesiz Allah size haccı (farz olarak) yazdı" buyurdu. el-Akra b. Habis kalkarak: Her sene mi ey Allah'ın Rasulü? deyince, Allah Rasulü: "Eğer ben ona (evet) diyecek olsaydım, o da vacip olurdu. Vacip olsaydı onu yapamazdınız. -Yahut onu yapacak gücü bulamazdınız.- Hac bir defa (farz)dır. Daha fazlasını yapan tatavvu etmiş (nafile hac yapmış) olur" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahdis etmemişlerdir. Hadisi bu şekilde Süfyan b. Huseyn el-Vasıti de ezZühri’den rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1721; Nesai, V, 111; İbn Mace, 2886; İmam Ahmed, Müsned, 2304, 2663, 2741, 2971 ve 2998. Hadisin geri kalan kaynakları için bk. Hakim, Müstedrek, I, 441 (1651 numaralı hadis) ve I, 470 (1771 numaralı hadis)

 

 

 

3210- Bunu bize fakih, zahid Ebu Hamid Ahmed b. Muhammed b. Şuayb tahdis etti. .. Bize Süfyan b. Huseyn, ez-Zühri’den bildirdi. O Ebu Sinan’dan, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: el-Akra b. Habis Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a: Hac her sene bir defa mı? (farzdır) diye sordu. Allah Rasulü: "Hayır, yalnızca (ömürde) bir defa (farz)dır. Kim fazlasını yaparsa o tatavvudur" buyurdu.

 

Bu konuda Ali b. Ebi Talib (r.a)’dan -açıklama ve beyan ile- Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan rivayet nakledilmiş bulunmaktadır.

 

 

 

3211- Bunu bize Hafız Ebu Bekr b. Ebi Darim tahdis etti ... Bize Muhavvelb. İbrahim en-Nehdi tahdis etti. Bize Mansur b. Zazan tahdis etti. Bize Ali b. Abdula'la babasından tahdis etti. O Ebu'l-Bahteri’den, o Ali (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Şu: "Oraya bir yol bulabilenlerin o evi hac etmesi Allah'ın insanlar üzerindeki bir hakkıdır." (Al-i İmran, 97) ayeti nazil olunca ashab: Ey Allah'ın Rasulü her sene mi? diye sordu. O, sustu. Sonra: Her sene mi? diye sordu. O, sustu. Sonra tekrar: Her sene mi? diye sordu, Allah Rasulü: "Hayır, eğer evet diyecek olsam vacip olurdu" buyurdu. Bunun üzerine aziz ve celil olan Allah da: "Ey iman edenler size açıklanınca üzüleceğiniz birtakım şeyleri sormayınız." (Maide, 101) buyruğunu indirdi.

 

Hakim dedi ki: Bu üç hadisin bir hükmü de aslında menasik (hac ibadeti) bölümünün baş taraflarında tahriç edilmeleri de vardır. Ancak

bu benim için mukadder olmadığından bunları (bu) ayetin tefsirinde tahriç ettim.

 

Diğer Tahric: Zehebi dedi ki: Muhavvel Rafızidir. Abdula'la (yani Ali'nin babası) adı Abdula'la b. Amirair. İmam Ahmed Müsned'de zayıf olduğunu belirtmektedir. Derim ki: Hadisi Tirmizi, 814, 3057; İbn Mace, 2884'te rivayet etmiştir, Zehebi'nin dikkat çektiği gibi zayıftır ama çokça şahidi vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1250- "Ey iman Edenler! Allah'tan Nasıl Korkmak Gerekirse Öyle Korkun" (AI-i imran, 31102) Buyruğunun Anlamı