HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1244- Zekeriya Oğlu Yahya'nın (a.s.) Öldürülüşü

 

3200- ... Bize el-A'meş, el-MinMI b. Amr’dan tahdis etti. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Peygamberleri haksızca öldürenlereve insanlar arasından adaletle emredenleri öldürenlere" (Al-i İmran, 21) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: "Meryem oğlu isa Havarilerden 12 kişi ile birlikte insanlara (dini) öğretmek üzere gönderildi. Onlara kardeşin kızını nikahlamayı yasaklıyordu. Kardeşinin kızından hoşlanan bir kral da vardı. Onu(nla evlenmek) istemişti. Bu sebeple her gün onun bir ihtiyacını karşılıyordu. Annesi kızına: Bir daha sana ne ihtiyacın var? diye soracak olursa sen de ona: Zekeriya oğlu Yahya'yı öldürmeni istiyorum de. Kralona: ihtiyacın ne diye sorunca, kız da: isteğim Zekeriya oğlu Yahya'yı öldürmendir dedi. Kral: Başka bir şey iste dediyse de o: Bundan başka bir isteğim yok dedi. Yahya gelince verdiği emir üzerine büyükçe bir leğende başı kesildi. Kanından bir damla dışarıya damladı. Allah (üzerlerine) Buhte Nassar'ı gönderinceye kadar bu kan damlası kaynayıp coşmasına devam etti. Bir yaşlı kadın ona delalet etti. içine bu kanın kaynayıp coşması duruncaya kadar öldürmeye devam etmesi duygusu yerleşti. O da sadece bir günde aynı yaşta ve aynı soydan yetmiş bin kişi öldürdü."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Bunun senedi ve metni garib bir şahidi de bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, II, 23'te belirtildiği üzere İbn Cerir, İbnu'l-Münzir ve Men Xşe Ba'de'l-

Mevt adlı eserinde İbn Ebi'd-Dünya tarafından tahriç edildiği belirtilmektedir. Zehebi'nin dediği gibi hadis münkerdir. Çünkü bir sonraki hadisin senedinde yer alan el-Mesmai ile ilgili olarak Darakutni Sünen'inde hadisi yazılmaz demiştir. (Yine bir sonraki hadiste geçecek olan) Humeyd hakkında da İbn Adiy: Hadis hırsızlığı yapar demiştir. Hakim bu hadisi daha sonra II, S92'de (4200 numaralı hadis olarak, bundan sonraki de 4208 numaralı hadis olarak) gelecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1245- Huseyn (r.a)'in Öldürülmesine Karşılık Yetmiş Bin ve Yetmiş Bin Kişi Daha Öldürülmesine Dair Haberler