HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1245- Huseyn (r.a)'in Öldürülmesine Karşılık Yetmiş Bin ve Yetmiş Bin Kişi Daha Öldürülmesine Dair Haberler

 

3201- Bunu bize Ebu Bekr Muhammed b. Abdullah b. İbrahim b. Amr elBezzar Bağdat'ta tahdis etti. Bize Ebu Ya'la Muhammed b. Şeddad el-Mismai tahdis etti. Bize Ebu Nuaym tahdis etti, bize Abdullah b. Habib b. Ebi Sabit babasından tahdis etti. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti;"Allah sizin Nebinize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şunu vahyetti: Ben Zekeriya oğlu Yahya('nın öldürülmesi) sebebiyle yetmiş bin kişi öldürdüm. Senin kızının oğluna karşılık olarak da yetmiş bin ve yetmiş bin kişi öldüreceğim."

 

Hakim dedi ki: Ben bir süre el-Mismai'nin bu hadisi münferiden Ebu Nuaym’den rivayet ettiğini düşünüyordum. Nihayet bu hadisi bize Hafız Ebu Muhammed es-Sebi'i tahdis etti, bize Abdullah b. Muhammed b. Naciye tahdis etti, bize Humeyd b. er-Rabi tahdis etti. Bize Ebu Nuaym tahdis etti deyip bir senetle buna yakın olarak hadisi zikretti.

 

 

 

3202- * ... Bize Abdula'la b. A'yen, Yahya b. Ebi Kesir’den tahdis etti. O Urve’den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şirk küçücük karıncaların karanlık gecede kayalık üzerindeki yavaş hareketinden daha gizlidir. Bunun en alt mertebesi ise bir miktar zulüm dolayısıyla (birisini) sevmen ve azıcık bir adaletten ötürü (birisine) buğzetmendir. Zaten din sevmek ve buğz etmekten başka bir şey midir ki! Aziz ve celil olan Allah da: "Deki: Eğer Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin." (Al-i İmran, 31) buyurmaktadır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, IX, 253; ed-Durru'l-Mensur, II, 31'de belirtildiği üzere de İbn Ebi Hatim tahriç etmiştir. Abdula'la zayıf bir ravidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1246- "Onlardan Gelecek Bir Zarardan Korunmaya çalışmanız (Takiyye Yapmanız) Müstesna" (AI-i imran, 28) Buyruğunun Anlamının Açıklaması