HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1243- AI-i imran Suresi VE

Kur'an (Yedi Harf Üzere) inmiştir

 

3189- [...] Yahya b. Ebi Kesir, Zeyd b. Sellam’dan, o Ebu Sellam’dan, o Ebu Umame’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Aydınlık saçan iki parlak sureyi, el-Bakara ve Al-i İmran, surelerini okuyunuz."

 

Diğer Tahric: Müslim, 804'te uzunca bir hadisin bir bölümü olarak. Buradaki ilk yedi hadis asıl nüshadan düşmüş bulunmaktadır. Bu yedi hadis buraya Zehebi'nin Telhis'inden eklenmiştir. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

3190- [...] Muhammed b. Amr b. Alkame, Yahya b. Abdurrahman b. Hatıb’dan, o babasından, o Ömer (r.a)’den rivayet ettiğine göre kendilerine namaz kıldırdı ve (namazda): "Elif, Lam, Mim. Allah ... O'ndan başka hiçbir ilah yoktur. O, diridir, kayyumdur." (Al-i İmran, 1-2)'ı okudu.

 

Sahihtir.

 

 

 

3191- *[...] Yahya b. el-Ala, amcası Şuayb b. Halid'den, o Simak b. Harb'den: "Şüphe yok ki yerde de, gökte de Allah'a hiçbir şey gizli kalmaz." (Al-i İmran, 5) buyruğunu okuyarak şöyle dedi: Bana Abdullah b. Umeyra, el-Abbas b. Abdulmuttalib şöyle dedi diye tahdis etti: el-Batha'da RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte oturuyorduk. Bir bulut geçti. Allah Rasulü: "Bunun ne olduğunu biliyor musunuz?" buyurdu. Biz: Allah ve Rasulü en iyi bilir dedik. O: "(Buna) sehab: bulut (denir)" buyurdu. Bizler (evet) sehab (denir) dedik. Allah Rasulü: "Bir de ona el-Muzn (denir)" buyurdu. Biz: el-Muzn de (denir) dedik. Allah Rasulü: "el-Anan" da (denir)" buyurdu. Biz: "el-Anan" da (denir) dedik. Sonra şöyle sordu: "Gök ile yer arası ne kadardır biliyor musunuz?" Bizler: Allah ve Rasulü en iyi bilir dedik. Şu cevabı verdi: "Her ikisi arasında beş yüz yıllık bir mesafe vardır. Her bir semadan bir sonraki semaya da beş yüz yıllık bir mesafe vardır. Her bir semanın kalınlığı da beş yüz yıllık bir mesafedir. Yedinci semanın üzerinde ise en üstü ile altı arasında gök ile yer arası gibi (bir mesafe) vardır. Daha sonra bunun üstünde sekiz dağ keçisi vardır. Bunların diz kapakları ile ayakları arasındaki mesafe de gök ile yer arası gibidir. Sonra bunun üstünde arş vardır. Onun altıile en yukarısı arasında gök ile yer arası kadardır. Şanı yüce Allah da bunun üstündedir. Ademoğullarının amelinden hiçbir şeyona gizli kalmaz."

 

Sahihtir.

 

Diğer Tahric: Senedin baş tarafı düşmüştür. Yahya da Zehebi'nin dikkat çektiği gibi vahi bir ravidir. Ayrıca bk. Hakim, Müstedrek, II, 378 (3480 numaralı hadis), II, 416 (3600 numaralı hadis) ve ayrıca (3903 numaralı hadis). Hadisin aslı Tirmizi, Ebu Davud ve İbn Mace'de farklı bir anlatımla yer almıştır.

 

 

 

3192- *[...] Ali b. Salih b. Hayy, Ebu İshak'tan, o Abdullah b. Kays'dan, o İbn Abbas (r.a)’dan (Al-i İmran, 7'de sözkonusu edilen) "Muhkem ayetler" En'am suresinde yer alan: "De ki gelin size Rabbinizin neleri haram kıldığını okuyayım."(En'am, 151)’den itibaren üç ayetin sonuna kadar olanlardır.

 

Sahihtir .

 

Diğer Tahric: İbn Ebi Hatim, Sahih, 79; Said b. Mansur, 493; İbn Cerir, 6573. Hadis Abdullah b. Kays'ın meçhul bir ravi oluşundan ötürü zayıftır.

 

 

 

3193- *[...] Ömer b. Raşid, Yahya b. Ebi Kesir’den, o Seleme’den, o Ebu Hureyre'den (Nebi -s.a-'a nispet etmek suretiyle) merfu olarak: "Ümmetim için korktuğum hususlardan birisi de aralarında o hususta birbirleriyle yarışacak ve onun uğrunda birbirleriyle çarpışacak derecede malın çoğalmasıdır. Yine ümmetim için korktuğum hususlardan birisi de Kur'an'ın kendilerine mümin de, kafir de, münafık da okuyacak kadar onlara açılması (kolaylaştırılması)dır. Mümin ise: Tevilini aramak amacıyla" (Al-i İmran, 7) onun helal kıldığını helal belleyecektir."

 

Sahihtir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, II, 9'da yalnızca Hakim'e nispet etmektedir. Senedin baş tarafları düşmüştür.

 

 

 

3194- *[...] el-A'meş, Ebu Süfyan’dan, o Cabir (r.a)’den: Rasulullah: "Ey kalpleri evirip çeviren (Allah'ım) dinin üzere kalplerimize sebat ver" duasını çokça yapardı. Biz: Ey Allah'ın Rasulü biz sana iman etmişken bizim için korkuyor musun? deyince, o şöyle buyurdu: "Şüphesiz ki Ademoğullarının kalpleri Rahman'ın parmaklarından ikisi arasında tek bir kalp gibidir. Onu işte böyle yapar."

 

Müslim, Abdullah b. Amr'ın Ademoğullarının kalplerine dair hadisini tahriç etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, X, ı 76'da belirtildiği gibi hadisi Ebu Ya'la MÜsned'inde rivayet etmiş ve: Ravileri Sahih'in ravileridir demiştir. Senedin baş tarafı düşmüştür. Metin ise Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den çeşitli yonardan sabittir.

 

 

 

3195- [...] İbn Şablir: Bize İbn Cabir, Busr b. Ubeydullah'tan tahdis etti. O Ebu İdris el-Havlani'den, o en-Nevvas b. Sem'an'dan naklettiğine göre en-Nevvas dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Mizan Rahman'ın elindedir. Bazı kavimleri yükseltir ve başkalarını alçaltır. Ademoğlunun kalbi de Rahman'ın parmaklarından iki parmak arasındadır. Dilerse onu dosdoğru tutar, dilerse onu eğriltir." Ayrıca o: "Ey kalpleri evirip çeviren, dinin üzere kalbime sebat ver" der.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 199; Busiri, Misbahu'z-Zücace, no: 69'da sahih olduğunu belirtmektedir. Kaynakları daha önce l, 525'te (1969 numaralı hadiste) geçmiş bulunmaktadır. Oradaki senedinin nasıl olduğuna bakınız. Çünkü burada senedin baş tarafı düşmüş bulunmaktadır.

 

 

 

3196- * ... Bize Abdullah b. Salih tahdis etti, bana Muaviye b. Salih, Abdurrahman b. Cubeyr b. Nufeyr’den tahdis etti. O babasından, o el-Mikdad b. el-Esved (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Andolsun ki Ademoğlunun kalbinin evirilip çevrilmesi, en şiddetli bir şekilde kaynamaya başlamaya zamanda tencerenin evirilip çevrilmesinden daha ileri derecededir."

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Müslim ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Ebi Asım, es-Sünne, 226; Taberani, el-Kebir, 599; İmam Ahmed, Müsned, VI, 4; el-Kudai, Müsnedu'ş-Şihab, ı 33 ı. Hakim'in senedi hasendir. Çeşitli rivayet yollarıyla sahih bir hadistir.

 

 

 

3197- *". Bize Süfyan b. Uyeyne, Ma'mer'den tahdis etti. O Abdullah b. Tavus’dan, o babasından şöyle dediğini nakletti: Ben İbn Abbas (r.a.)'ı: "Halbuki onun tevilini Allah'tan başkası bilmez. İlimde derinleşmiş olanlar ise: Biz ona inandık ... derler." (Al-i İmran, 7) diye okurken dinledim.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, II, lO'da belirtildiği üzere bunu Musannefinde Abdurrezzak, Abd b.

Humeyd, İbn Cerir ve İbnu'l-Münzir tahdis etmiştir. Senedi sahihtir.

 

 

 

**************************************

Kur'an (Yedi Harf Üzere) inmiştir

**************************************

 

3198- * ... Bana Hayve b. Şureyh, Akil b. Halid’den haber verdi. O Seleme b. Ebi Seleme b. Abdurrahman b. Avf’dan, o babasından, o Abdullah b. Mesud (r.a)’dan, o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan şöyle buyurduğunu nakletti: "İlk kitap bir kapıdan ve bir harf üzere nazil olmuştur. Kur'an-ı Kerim ise yedi kapıdan (şu) yedi harf üzere nazil olmuştur: Zecreden (kötülüklerden alıkoyan), emreden, helal ve haram kılan, muhkemi ve müteşabihi olan, meseller veren (bir kitap olarak) inmiştir. Bu sebeple onun helalini helal, haramını haram bilin. Emrolunduğunuz şeyleri yapın, size nehyedilmiş şeylerden uzak durun. Verdiği misallerden ibret alın, muhkemiyle amel edin, müteşabih olanına iman edin ve: "Biz ona inandık hepsi Rabbimizin nezdindendir. Olgun akıllılardan başkası ibretle düşünemez." (Al-i İmran, 317) deyiniz."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, II, 9'da belirtildiği üzere İbn Cerir ve el-İbane'de, Ebu Nasr es-Seczi tahdis etmişlerdir. Ancak İbn Ebi Hatim, İbn Mesud'dan mevkuf bir hadis olarak (İbn Mesud'un sözü olarak) tahriç etmiştir. Bence doğrusu da budur. Zehebi de Hakim'in senedi hakkında: Munkatıdır demiştir.

 

 

 

3199- * ... Bize Humeyd et -Tavil, Enes (r.a)’den şöyle dediğini bildirdi: Ömer b. el-Hattab (r.a): "Ve fakiheten ve ebben (meyveler ve adaklar bitirdik)" (Abese, 31) buyruğunu okuyunca (oradakilerin) bazıları bu demektir dedi, kimileri de şu demektir dedi. Bu sefer Ömer: Bunları bir kenara bırakın."Biz ona iman ettik, hepsi Rabbimizdendir." (Al-i İmran, 7) dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Ubeyd, Fedailu'l-Kur'an, 825; İbn Ebi Şeybe, Musannef, 10154; Beyhaki, Şuabu'l-İman, V, 229; İbn Cerir, XXX, 59; İbn Kesir, Tefsir, IV, 473'te senedinin sahih olduğunu belirtmektedir. Hadisi ayrıca el-Herevi, Zemmu'l-Kelam, 1, 107/a; Buhari, 7293; İbn Sad, III, 327'de de tahriç etmiştir. Buhari'nin ve İbn Sad'ın lafızları nispeten farklıdır. Ayrıca bk. Hakim, Müstedrek, II, 514 (3952 numaralı)'e de bakınız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1244- Zekeriya Oğlu Yahya'nın (a.s.) Öldürülüşü