HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1242- Muhabere Akdinin Verilmesi ve Selefin (Selem Akdinin) Caiz Oluşu

 

3183- [...] İbn Huseyn, Ebu'z-Zubeyr’den, o Cabir (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: "Faiz yiyenler ancak şeytanın çarpmaktan dolayı kendilerini saraya düşürdüğü kimse gibi kabirlerinden kalkarlar." (Bakara, 275) ayeti nazil olunca Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim muhabere akdini terk etmeyecek olursa Allah ve Rasulü tarafından ona bir savaş açılmış olduğunu bilsin."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hadis bu şekilde nmaiLik olarak zikredilmiştir. Muhtemelen senedi de düşmüştür. Ebu Davud, 3406 ve başka kaynaklarda yer almaktadır. Zehebi Muhtasar'ında şöyle diyor; Bunu Abdullah b. Reca el-Mekki, Abdullah b. Osman b. Huseyn'den, o Ebu'z-Zubeyr'den, o Cabir'den diye rivayet etmiştir.

Derim ki: Bu, bu hadisteki Ebu Davud'un senedidir. Hadis Ebu'z-Zubeyr'in, Cabir'den hadis dinlediği sahih olarak sabit olsa dahi Müslim'in şartına uygundur.

 

 

 

3184- * ... Bize İbrahim b. Beşşar tahdis etti. Bize Süfyan, Eyyub’dan tahdis etti. O Katade’den, o Ebu Hassan’dan şöyle dediğini nakletti: İbn Abbas (r.a) dedi ki: Belli bir vadeye kadar teminat altındaki selefin (selemin) Allah'ın kitabında onu helal kıldığına ve ona izin verdiğine şahitlik ederim. (Çünkü) aziz ve celil olan Allah: "Ey iman edenler belirlenmiş bir süreye kadar borçlandığınız zaman onu yazın." (el-Bakara, 282) buyurmuştur.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Abdurrezzak, Musannef, 14064; Beyhaki, es-5ünenu'I-Kübra, VI, 18. Ayrıca ed-Durru'l-Mensur, r, 654'te aralarında Buhari'nin de bulunduğu bir topluluğa nispet etmektedir. Ancak ben bu hadisi Buhari'de tespit edemedim, bakılsın. Zehebi Telhis'inde: İbrahim, İbn Uyeyne'den zaid birtakım rivayetler nakleden birisidir demiştir.

 

 

 

3185- * ... Bize Muhammed b. Sevr, İbn Cureyc’den tahdis etti. O Abdullah b. Ebi Muleyke’den şöyle dediğini nakletti: İbn Abbas (r.a)'a çocukların şahitliğine dair soru sormak üzere birisini gönderdi. O şu cevabı verdi: "Aziz ve edi! olan Allah: Razı olacağınız şahitlerden" (el- Bakara, 282) diye buyurmaktadır. Çocuklar ise bizim razı olacağımız kimselerden değildir. (İbn Ebi Muleyke) dedi ki: Bunun üzerine (aynı soruyu) kendisine sormak üzere İbn Ebi'z-Zubeyr'e birisini gönderdim. O şöyle dedi: Kendilerine sorulduğu takdirde tasdik edilmeleri uygundur dedi. (İbn Ebi Muleyke devamla) dedi ki: Ben mahkeme kararının ancak İbn Ebi'z-Zubeyr'in dediği doğrultuda verildiğinden başkasını görmedim.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Said b. Mansur, 455; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, X, 161; Şafii, el-Umm, VII, 44; Abdurrezzak, Musannef, 15494; İbn Ebi Şeybe, Musannef, 1075; İbn Ebi Hatim, I, 222/a. Sahih bir hadistir. Said'in senedinde Buhari ve Müslim'in şartına uygunluk vardır. Bu senette ise İbn Cureyc'in ananesi (an lafzını kullanarak rivayeti) sözkonusudur.

 

 

 

3186- ... Bize Süfyan, Adem b. Süleyman’dan şöyle dediğini tahdis etti: Ben Said b. Cubeyr'i, İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dedi diye tahdis ederken dinledim: "İçinizdekini açıklasanız da, gizleseniz de Allah onunla sizi hesaba çeker." (el-Bakara, 284) ayeti nazil olunca, onlara benzeri hiçbir şeyin ağır gelmediği kadar ağır geldi. Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: "İşittik ve itaat ettik deyiniz" buyurdu. Allah da imanı kalplerine bıraktı. Onlar da: İşittik ve itaat ettik dediler. Aziz ve celil olan Allah da bu sefer: "Allah hiçbir kimseye gücünün yeteceğinden başkasını yüklemez. (Herkesin) kazandığı (iyilik) kendisine, yaptığı (kötülük) de onun aleyhinedir" ayet-i kerimesini "Rabbimiz unuttuk yahut yanıldıysak bizi sorguya çekme" (el-Bakara, 286) buyruğuna kadar olan kısmı indirdi. (Onlar dua ettikçe yüce Allah) evet yaptım diye buyurur. Bakara suresinin sonuna kadar (bu böyledir).

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 116; Tirmizi, 2992. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır. Hadis Müslim'de buradakinden daha uzun olarak yer almıştır.

 

 

 

3187- * ... Bize Süfyan b. Huseyn, ez-Zühri’den tahdis etti. O Salim’den rivayet . ettiğine göre babası: "İçinizdekini açıklasanız da, gizleseniz de Allah sizi onunla hesaba çeker. Kimi dilerse bağışlar, kimi dilerse azaplandırır." (el - Bakara, 285) buyruğunu okuyunca gözlerinden yaş aktı. Onun bu hali İbn Abbas'a ulaşınca şöyle dedi: Allah Abdurrahman'ın babasına rahmetini ihsan buyursun. Andolsun o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabının bu ayet nazil olunca yaptığının aynısını yaptı. Sonra bu ayetten sonra gelen: "(Herkesin) kazandığı (iyilik) kendisine, yaptığı (kötülük) da onun aleyhinedir." (el-Bakara, 286) ayeti onu nesh etti.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, l, 661'de belirtildiği gibi bunu İbn Ebi Şeybe, Musannefinde, İbn Cerir, en-Nasih ve'l-Mensuh'da, İbnu'n-Nessah tahriç etmiştir. Senedin ravileri sikadırlar. Ancak İbn Huseyn özelolarak Zühri'den rivayetinde zayıftır.

 

 

 

3188- ... Bize Ebu Akil, Yahya b. Ebi Kesir’den tahdis etti. O Enes (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Şu: "O peygamber kendisine Rabbinden indirilene iman etti." (el-Bakara, 285) ayeti nazil olunca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onun iman etmesi elbette onun bir hakkıdır" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, l, 665'te belirtildiği üzere hadisi Şuabu'l-İman'da Beyhaki tahriç etmiş ve akabinde Zehebi'nin: (Hadis) munkatıdır dediğini zikretmiş, ınkıtam da Yahya ile Enes'in arasında olduğunu açıkça ifade etmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1243- AI-i imran Suresi  VE  Kur'an (Yedi Harf Üzere) inmiştir