HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1241-" ... Ondan Göz Yummaksızın Alıcısı Olmayacağınız Aşağılık Şeyleri Seçerek Vermeye Yeltenmeyin" (el-Bakara, 267) Ayetinin inişi

 

3181 - Bize Esbat b. Nasr, es-Süddi’den tahdis etti. O Adiy b. Sabiften, o Bera b. Azib’den. Aziz ve celil olan Allah'ın: "Ve sizin için yerden çıkardığımız şeylerden infak edin. Onda göz yummaksızın alıcısı olmayacağınız aşağılık şeyleri seçerek vermeye yeltenmeyin." (el-Bakara, 267) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Bu ayet ensar hakkında inmiştir. Ensar hurmanın devşirilme zamanı geldiğinde bahçelerinden taze hurma salkımlarını çıkartır ve Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın mescidinde iki direğin üzerine asılıyorlar, muhacirlerin fakirleri de onlardan yiyordu. Onlardan birisi gidip çok sayıda hurma salkımı arasında (fark edilmeyeceği) düşüncesi ile kuru ve bozuk bir hurma salkımı hurma salkımı koyardı. Bu işi yapan kimseler hakkında şu ayet nazil oldu: "Ondan göz yummaksızın alıcısı olmayacağınız aşağılık şeyleri seçerek vermeye yeltenmeyin." (el- Bakara, 267) Şunu demek istiyor: Sizlere böylesi hediye verilecek olursa bunu ancak size gönderenin ona ihtiyacı bulunmadığı için size gönderip, verdiği bir şeyolarak sahibinden utanarak kabul edersiniz ama şunu bilin ki Allah sizin sadakalarınıza muhtaç olmayan ganidir, hamiddir.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih, garib bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirimiz, 2990 hasen, garib, sahihtir diyerek; İbn Mace, ı822; İbn Cerir, 6139. Bu lafız İbn Mace'nin de lafzıdır. Tirmizi'nin hadisi zikredişinde kısmen farklılıklar vardır. Ayrıca bk. ed-Durru'l-Mensur, r, 610 ve zikrettiği kaynaklar.

 

 

 

3182- ... Cafer b. Iyas’dan, o Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Neseben akrabaları olanlara müşrik oldukları halde bir şeyler vermekten (ashab) hoşlanmıyordu. Bu sebeple: "Onların hidayete ermesi senin üzerine borç değildir fakat Allah dilediği kimseye hidayet verir." (el-Bakara, 272) ayeti "Ve size asla zulmedilmez" buyruğuna varıncaya kadar nazil oldu. (İbn Abbas) dedi ki: Böylelikle onlara (bu hususta) ruhsat vermiş oldu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Bezzar, Müsned, II, 201; Taberani, el-Kebir, 12453; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, IV, 191; ed-Durru'l-Mensur, I, 63ı'de. Ayrıca Abd b. Humeyd, İbnu'l-Munzir, İbn Ebi Hatim ve başkaları tarafından rivayet edilmiş olduğunu belirtmektedir. Senedi sahihtir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1242- Muhabere Akdinin Verilmesi ve Selefin (Selem Akdinin) Caiz Oluşu